Filipinler'de DEAŞ Bağlantılı Örgütün 13 Militanı Öldürüldü

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ülkenin güneyindeki Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinin terör örgütü DEAŞ bağlantılı Maute örgütü militanlarından arındırıldığını açıklamasının ardından kentte kalan militanlara yönelik devam eden operasyonda 13 militan öldürüldü.

Ranao Görev Gücü'nden Albay Romeo Brawner, şafak öncesi yapılan askeri operasyonda, aralarında örgütün elebaşlarından Mahmud Ahmed'in de olduğu 13 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Brawner, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, otopsi sonucu diğer militanların kimliklerinin de belirleneceğini belirtti.

Malezya'da 2014'te adı en çok arananlar listesine giren Ahmed'in, Filipinler'in güneyinde Ebu Seyyaf terör örgütüyle faaliyet gösterdiği ve 16 Ekim'de öldürülen örgüt elebaşlarından İsnilon Hapilon'un yardımcısı olduğu kaydedildi.

Örgüte para aktarılmasına ve Marawi kuşatmasına yardımcı olduğu belirtilen Ahmed, Kuala Lumpur'daki bir üniversitede doktora yapıyor ve ders veriyordu.

- Kentin terörden temizlenmesi için 97,21 milyon dolar harcandı

Bu arada Marawi kentinin terör örgütü DEAŞ bağlantılı Ebu Seyyaf ve Maute örgütünden arındırılması için 97,21 milyon dolar harcandığı bildirildi.

"Inquirer News"e göre, Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, çatışma alanındaki iki hektarlık alana sıkışan 20 militanı etkisiz hale getirmek için askeri operasyonların devam ettiğini söyledi. Lorenzana, Filipinler hükümetinin mühimmat, yakıt, gıda ve asker maaşları için ödemelerinin hala devam ettiğini belirtti.

Lorenzana, kentin yeniden inşaası için en az 194,42 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirterek "Bütçe ve Yönetim Bölümü, çatışmalar nedeniyle evlerini terk edenlere, evlerin inşaasına, köprülerin onarımına destek için pay ayırdı." dedi.

Duterte, salı günü yaptığı açıklamada, Marawi'nin teröristlerden arındırıldığını ve kentin eski haline dönmesi için gerekli çalışmalara başlanacağını belirtmiş, "Arkada hiçbir asker bırakılmayacak. Hepinizin güvenliği sağlanacak, bunu garanti ediyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Lorenzana, pazartesi günü yaptığı açıklamada, hükümet güçleri tarafından yürütülen operasyonda, Ebu Seyyaf terör örgütü elebaşlarından Isnilon Hapilon'un ve terör örgütü DEAŞ bağlantılı Maute örgütünün elebaşlarından Ömer Hayyam Maute'nin cesetlerinin bulunduğunu duyurmuştu.

Kentteki çatışmalarda bugüne kadar 850'den fazla militan, 160 asker ve 47 sivil yaşamını yitirdi. Çatışmalar sebebiyle kent ve çevresindeki kasabalarda yaşayan 400 bin kişi evlerini terk etti. Filipinler ordusu 23 Mayıs'ta, ABD'nin başına 5 milyon dolar ödül koyduğu, Ebu Seyyaf terör örgütü elebaşlarından İsnilon Hapilon'a yönelik operasyon düzenlemiş, askerlerle çatışmaya giren DEAŞ bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşatmıştı. Çıkan çatışmaların ardından Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti. İki ay süren çatışmaların ardından 22 Temmuz'da olağanüstü halin süresi yıl sonuna kadar uzatılmıştı.

Ömer ve Abdullah Maute kardeşler tarafından 2012'de kurulan Maute örgütü, adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleriyle biliniyor. Örgüt, Nisan 2015'te DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.

Kaynak: AA