Eski Rektörün FETÖ/PDY Üyeleriyle Telefon Trafiği İddianamede

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan eski Uşak Üniversitesi Rektörü Çelik hakkında hazırlanan iddianamede, örgüt üyeleriyle yoğun telefon irtibatına ilişkin bilgilere yer verildi İddianamede, Çelik'in FETÖ/PDY üyeleriyle bin 370'i 1725 Aralık sürecinden sonra olmak üzere 600 sayfalık HTS kayıtlarında 3 bin 896 telefon görüşmesi gerçekleştirdiği aktarıldı Çelik'in Uşak Valiliği görevinden 2015 yılında Muş Valiliğine atanan Seddar Yavuz'la ilgili bir yerel televizyon kanalı sahibiyle yaptığı telefon görüşmesinde 'Gitsin biraz orada uğraşsın, ondan sonra merkeze çektiririz, gözümüz aydın olsun' yönündeki ses tapesinin dökümü de iddianamede yer aldı.

SONER KILINÇ - Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan eski Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik hakkında hazırlanan iddianamede, örgüt üyeleriyle 3 bin 896 telefon irtibatı gerçekleştirdiği belirtildi.

Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 231 sayfalık iddianamede, Çelik'in FETÖ/PDY üyeleriyle gerçekleştirdiği telefon trafiğine ilişkin bilgiler yer aldı.

Mahkemeye sunulan 600 sayfalık HTS kayıtlarına da yer verilen iddianamede, Çelik'in 2011 yılında Uşak Üniversitesi Rektörü olarak atanmasından önce FETÖ/PDY üyeleriyle irtibatı bulunduğu, rektör olarak atanmasında bu yapıyla hareket etmesinin etkili olduğu ifade edildi.

- Farklı numaralardan görüşmeler gerçekleştirmiş

İddianamede, eski rektör Çelik'in adına kayıtlı 3 telefon numarası ile Uşak Üniversitesi Rektörlüğü ve Mühendislik Fekültesi adına kayıtlı telefonlardan FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan aralarında örgütün "bürokrasi imamının yardımcısı" olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli, eski Uşak Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım, örgütün "Uşak il imamı" Mustafa Balcı, firari sanık Ömer Yeşil gibi isimlerin bulunduğu üst düzey örgüt yöneticileri ile 3 bin 896 telefon irtibatı olduğuna ilişkin bilgilere yer verildi.

Çelik'in telefon görüşmelerini 2011 yılından itibaren düzenli olarak sürdüğü belirtilen iddianemede, FETÖ/PDY üyeleriyle gerçekleştirilen 3 bin 896 telefon irtibatının 2 bin 526'sının 17-25 Aralık sürecinden önce, bin 370'nin ise sonraki süreçte gerçekleştiğine vurgu yapıldı.

İddianamede, Çelik'in Uşak, Elazığ, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kütahya, İzmir, Manisa, Denizli ve Afyonkarahisar'da 32 örgüt üyesiyle çok sayıda baz çakışmasının bulunduğu, bu baz çakışmalarının zaman zaman 45 dakikaya kadar sürdüğü aktarıldı.

- "Gerekirse valiyi merkeze aldırırız"

Çelik'in, örgütün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra RTÜK tarafından kapatılan bir yerel televizyonun sahibi olan tutuksuz sanıklardan M.K. ile yaptığı telefon görüşmesi de iddianemede yer aldı.

Telefon görüşmesinde Çelik'in Valiler kararnamesi ile 2015'de Uşak Valiliğinden Muş Valiliğine atanan Seddar Yavuz ile ilgili "Gitsin biraz orada uğraşsın, ondan sonra merkeze çektiririz, gözümüz aydın olsun" yönündeki telefon görüşmesinin dökümü de iddianameye girdi.

İddianamede, Ordu Valisi Seddar Yavuz'un soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş'ün talebi üzerine telefon konuşmasıyla ilgili tanık sıfatıyla savcılık makamına gönderdiği ifadede, "FETÖ/PDY'ye karşı Uşak'ta yürüttüğü mücadeleden rektör Çelik'in rahatsız olduğunu, bu nedenle Uşak'tan ayrılmasına sevinmiş olabileceğini, görevi süresince Çelik'i çok kez uyarmasına rağmen üniversitede FETÖ mensuplarına yönelik herhangi bir işlem yapmadığını" belirttiği kaydedildi.

Uşak Üniversitesi eski Rektörü Çelik'in görev yaptığı süre boyunca çok sayıda örgüt üyesinin akademik ve idari kadroya alınmasına öncülük ettiği, bu kişilerin tamamına yakınının FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında tutuklandığı ya da meslekten ihraç edildiği kaydedilen iddinamede, örgütün kısa sürede üniversitede etkin hale geldiğine vurgu yapıldı.

Örgüt üyesi akademisyenlerin önemli görevlere getirildiğinin ve akademik alanlarının dışında maddi değeri yüksek bilimsel projelerde görevlendirildiği ifade edilen iddianamede, Çelik'in örgütün amaç ve ideolojileri doğrultusunda mensup yetiştirmek amacıyla FETÖ'ye ait yurt dışındaki üniversiteler ile öğrenci ve öğretim görevlisi değişimi için protokoller imzaladığı kaydedildi.

İddianamede, Çelik'in darbe girişimine kadar üniversite içinde hiçbir akademik ve idari personel hakkında örgüt soruşturması açtırmadığı da bildirildi.

- "Gülen'i ziyarette umrede aldığım hazzı aldım"

Çelik'in 10 Aralık 2012'de örgütün sözde "Uşak il imamı" Mustafa Balcı, tutuklu sanık Ali Yıldırım, firari sanık Ömer Yeşil ve iki iş adamı ile FETÖ elebaşı Gülen'i ziyarete gittikleri, bir süre Pensilvanya'da kaldıkları 15 Aralık'ta ise yurda döndüklerine ilişkin biletler ve fotoğrafları ile eski rektörün tanıklardan H.E'ye bir görüşmesinde "Fetullah Gülen hoca efendiyi ziyaret ettiğimde umrede aldığım hazzı aldım" yönündeki sözleri de iddianamede yer aldı.

Eski Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, 22 Aralık 2016'da gözaltına alınmış, 31 Aralık'ta çıkarıldığı mahkemece "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Çelik hakkında "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
Kaynak: AA