Erdoğan-Buhari Ortak Basın Toplantısı

Nijerya Cumhurbaşkanı Buhari: 'Türkiye ile Nijerya arasında yatırımlar bakımından büyük potansiyel bulunmaktadır. İki ülke arasındaki iş birliği güçlendirilecektir' 'Türkiye'nin mültecilerle ilgili attığı adımların çok önemli olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin özellikle eğitim ve sağlıkla ilgili attığı adımların yararlı olduğunu düşünüyoruz'

Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, Türkiye ile Nijerya arasında özellikle yatırımlar bakımından büyük bir potansiyel bulunduğunu ve iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirileceğini söyledi.

Buhari, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Buhari, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilk kez D-8 toplantısına katıldığını, Türkiye'ye dışişleri, savunma ve eğitim bakanlarının da içinde olduğu güçlü bir heyetle geldiğini belirtti. Buhari, "Türkiye ile Nijerya arasında yatırımlar bakımından büyük potansiyel bulunmaktadır. İki ülke arasındaki iş birliği güçlendirilecektir." ifadesini kullandı.

Türk iş adamlarının ülkesine gidip potansiyeli keşfetmeleri konusununda Nijerya'nın hazır olduğunu belirten Buhari, ülkesinin kaynaklarının oldukça geniş olduğunu vurguladı.

Nijerya Cumhurbaşkanı Buhari, Boko Haram terör örgütü ve Nijer Deltası'ndaki sorunlu bölgelerden dolayı potansiyeli kullanamadıklarını belirterek, "Boko Haram ile ilgili şu anda devam etmekte olan gelişmeler bu yönetimin attığı adımların ne kadar önemli olduğunun göstergesidir." dedi.

Nijerya'da Boko Haram'a son dönemde darbe vurulduğuna işaret eden Buhari, "Özellikle DEAŞ'tan elde ettikleri desteğin önüne geçeceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

Mültecilerin ve gençlerin çeşitli ülkelerde bu tür durumlardan etkilendiğini, eğitim alamadıklarını aktaran Buhari, "Türkiye'nin mültecilerle ilgili attığı adımların çok önemli olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin özellikle eğitim ve sağlıkla ilgili attığı adımların yararlı olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Buhari, iki ülke arasındaki görüşmelerde eğitim ve sağlıkla ilgili iş birliğinin güçlendirilmesi için anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Kaynak: AA