EGM Havacılık Daire Başkanlığı 36. Kuruluş Yılını Kutluyor

Bünyesindeki helikopter, uçak ve İHA'lar ile 'polis teşkilatının gökyüzündeki gözleri' olarak nitelendirilen Havacılık Daire Başkanlığı, 36 yıldır emniyet, asayiş ve trafik hizmetlerine verdiği desteklerin yanı sıra acil durumlarda hasta ve yaralı nakli gibi insani faaliyetlere de önemli katkılar sağlıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Havacılık Dairesi Başkanlığı, kuruluşunun 36'ncı yıl dönümünü kutluyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Türk Polisi, Almanya'dan 1913'te alınan "Parsuval" tipi balonun tecrübe uçuşu sırasında çekilen fotoğrafların o tarihteki polis mecmuasının 88'nci sayfasında yayımlanmasıyla başlayan gökyüzü serüveninden asla vazgeçmedi. Söz konusu fotoğrafın altında yer alan "Gelecekte, polisin daire-i mesaisine ve iştigaline dahil olması pek muhtemel bulunan inha-i vesait-i seyahatten" ifadelerinin hayalden gerçeğe dönmesi ise uzun bir zaman aldı.

Bu hayalin gerçekleşmesi ise dönemin şartları göz önüne alındığında mümkün değildi. Hava araçları hem pahalı hem de kurtuluş mücadelesi veren bir ülkenin ordusu için öncelikli olarak görüldü. Polis Teşkilatı bünyesinde kullanılmak üzere toplanan yardım paralarıyla alınan "Emniyeti Umumiye Teyyaresi", o tarihlerde bu düşünceyle orduya teslim edildi.

İç güvenliği tam anlamıyla sağlayabilmek için gökyüzüne de hakim olunması düşüncesinden vazgeçmeyen Polis Teşkilatı, 19 Ekim 1981'de Ankara Gölbaşı Ufuk Danışmend Polis Heliportu'nda, Havacılık Dairesi Başkanlığına kavuştu. Sonraki süreçte Türk Silahlı Kuvvetlerinden Almanya yardımı ile temin edilen 16 helikopter yurda getirilerek, 29 Haziran 1982'de yapılan törenle Havacılık Daire Başkanlığına teslim edildi.

Helikopterler başlangıçta 5 sözleşmeli pilot ile faaliyete başladı. 1983'te İstanbul Bölge Hava Ulaştırma Filo Amirliği, 1990 yılında Diyarbakır Bölge Hava Ulaştırma Filo Amirliği, 1994'te Adana Bölge Hava Ulaştırma Filo Amirliği, 2007 yılında İzmir ve Antalya Havacılık Şube Müdürlüğü, 2012 yılında ise Van Havacılık Şube Müdürlüğü kuruldu. 17 Haziran 2011'de Havacılık Dairesi Başkanlığı bünyesinde İHA Şube Müdürlüğü kurularak, 20 Mart 2013'te İHA'lar ile uçuş faaliyetlerine başlandı. Başkanlık, ilk uçağına ise 3 Mayıs 2013 tarihinde kavuştu.

Bünyesindeki helikopter, uçak ve İHA'lar ile "polis teşkilatının gökyüzündeki gözleri" olarak nitelendirilen Havacılık Daire Başkanlığı, 36 yıldır emniyet, asayiş ve trafik hizmetlerine verdiği desteklerin yanı sıra acil durumlarda hasta ve yaralı nakli gibi insani faaliyetlere de önemli katkılar sunuyor. Havacılık Daire Başkanlığı, emniyet teşkilatı muhabere sistemlerinde de meslektaşları tarafından "kanat" olarak anılıyor.

- 15 Temmuz'da hainlerin hedefleri arasında yer aldılar

FETÖ'cü hainlerin 15 Temmuz'da gerçekleştirmeye çalıştıkları darbe planlarında "engellenmeleri gereken risk" olarak gördükleri polisin çelik kanatları, o gece saat 23.08'de hainlerin kullandığı F-16'dan atılan bombanın hedefi oldu.

Başkanlığın pistine yönelik bombalı saldırıda bir helikopter ve yakıt tankeri isabet alarak alevler içinde kalırken, havacı teknisyen polis memurları ikiz kardeşler Ahmet ve Mehmet Oruç ile Mehmet Demir, Yasin Bahadır Yüce, Murat Alkan, Yunus Uğur ve Ferhat Koç şehit oldu.
Kaynak: AA