D-8 Teşkilatı Konseyi'nin 17. Oturumu

Pakistan Dışişleri Bakanı Asıf: 'Son 20 yıldır yaptığımız işbirliği sayesinde çeşitli alanlarda güçlü bir temel kurmayı başardık ve bu alanlarda işbirliği gerçekleştiriyoruz. Şimdi bizi bekleyen daha zorlu bir dönem var. Bu da uygulama dönemi. D8, bu yeni döneme girerken, hepimiz bir kez daha hedeflerimize ulaşmaktaki kararlılığımızı teyit etmeliyiz' 'Türkiye'nin D8 başkanlığını son derece iyi bir şekilde yürüteceğine eminim ve çok güzel bir geçiş dönemi yapılacak. Politika oluşturmadan proje uygulaması dönemine geçişte ayrıca büyük bir başarı sağlanacağından eminim'

Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf, D-8 ülkelerinin son 20 yıldır yaptığı işbirliği sayesinde çeşitli alanlarda güçlü bir temel kurmayı başardığını ve bu alanlarda işbirliği gerçekleştirdiğini belirterek, "Şimdi bizi bekleyen daha zorlu bir dönem var. Bu da uygulama dönemi. D-8, bu yeni döneme girerken, hepimiz bir kez daha hedeflerimize ulaşmaktaki kararlılığımızı teyit etmeliyiz." dedi.

Anadolu Ajansı'nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı Konseyi'nin 17. oturumu, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenleniyor.

Zirvenin dönem başkanlığını yürüten Pakistan adına konuşan Asıf, işbirliği ve ekonomik kalkınma amacıyla 20 yıl önce kurulan D-8 Teşkilatı'nın amaçladığı hedefe ulaştığını söyledi.

İslamabad'da 2012'de yapılan toplantıdan sonra zirvenin dönem başkanlığını Pakistan'ın üstelendiğini hatırlatan Asıf, ''Biz bu dönem başkanlığı görevini daha da uzatarak yerine getirdik. Dönem başkanlığı sürecinde verilen destekten dolayı teşekkür ederiz. Bundan 20 yıl önce D-8 kurulduğunda amacı, işbirliği ve ekonomik kalkınma desteği oluşturmak ve üye devletlerin uluslararası düzeyde karar verme mekanizamalarına katılımını arttırmaktı. Benim inancım, ekonomik kalkınma konusunda hedeflerimize hızlı bir şekilde ulaşıyoruz." diye konuştu.

Asıf, D-8 Teşkilatı'nın kuruluşundan itbaren birçok ciddi adımlar attığına işaret ederek, ''Tercihli ticaret anlaşması, vize prosedürlerinin iş dünyası için basitleştirilmesi, D-8 gümrük anlaşması bunlardan bazılarıdır. Bütün üyeler tarafından uygulandığında bu önemler üye devletler arasındaki ticareti arttıracaktır.'' dedi.

Pakistan'ın D-8 dönem başkanlığını başarıyla yürüttüğünü ifade eden Asıf, "Birleşmiş Milletler'e (BM) gözlemci üye olarak kabul edildik. Bu fikir bizim global vizyonumuzun bir parçasıydı. D-8 liderleri İslamabad'da Kasım 2012'de bu vizyonu benimsemişlerdi. Bu statü sayesinde D-8 farklı BM ajansları ve kurumlarıyla işbirliği yapabilecek ve her iki tarafın da menfaatine olan alanlarda birlikte çalışabilecektir. Bu sayede D-8'in profili de yükselmiştir. Ayrıca BM Genel Kurulu'nun New York'taki 2014 ve 2016'daki toplantılarına da katılma imkanı bulduk." değerlendirmesinde bulundu.

Asıf, örgütün kuruluşundan bu yana üye devletlerin, fırsat sunan yeni alanların ortaya konulmasında başarılı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Son 20 yıldır yaptığımız işbirliği sayesinde çeşitli alanlarda güçlü bir temel kurmayı başardık ve bu alanlarda işbirliği gerçekleştiriyoruz. Şimdi bizi bekleyen daha zorlu bir dönem var. Bu da uygulama dönemi. D-8, bu yeni döneme girerken, hepimiz bir kez daha hedeflerimize ulaşmaktaki kararlılığımızı teyit etmeliyiz. Pakistan, bu kuruluşun potansiyelinin farkında. Üye devletlerin 3 kıtaya yayılması ve potansiyeli çok önemli. Bizim amacımız, daha fazla çalışarak, yoğun çabalarla işbirliğindeki öncelik alanlar üzerinde çalışmalara devam etmek. Sanayi, ticaret, ulaşım, tarım, gıda güvenliği, enerji ve maden, turizm öncelikli alanlar."

- "Pakistan teröre karşı verdiği mücadeleyi kazanıyor"

Pakistan Dışişleri Bakanı Asıf, terörizmle mücadele konusunda üye ülkelerin Pakistan'a verdiği destek dolayısıyla teşekkürlerini ileterek, "Bir konsensüs oluşturuldu ve Pakistan şimdi teröre karşı verdiği mücadeleyi kazanıyor. Pakistan'da terörizm ciddi bir şekilde azalmıştır ve bu ekonomik ve ticari faaliyetler üzerinde ciddi bir olumlu etki yapmıştır." dedi.

Olumlu ortamın, ülkesinin terörizme karşı sıfır tolerans politikasıyla gerçekleştiğini vurgulayan Asıf, "Pakistan'da bütün terörist ve militanlara karşı sıfır tolerans politikası yürütülmektedir." ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından Asıf, D-8 Teşkilatı Konseyi Başkanlığını Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na devretti.

Konuk Bakan Asıf, "Türkiye'nin D-8 başkanlığını son derece iyi bir şekilde yürüteceğine eminim ve çok güzel bir geçiş dönemi yapılacak. Politika oluşturmadan proje uygulaması dönemine geçişte ayrıca büyük bir başarı sağlanacağından eminim." diye konuştu.

Kaynak: AA