Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İki Usulsüzlük De Türkiye Dışında Yapılmış'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye üzerinden Nijerya’ya giden silahlara ilişkin "Birisi Dubai çıkışlı, İstanbul üzerinden gitmiş, diğer İstanbul çıkışlı bin adet av tüfeği ile ilgili bir sorun. Olayda her iki konteynerde de gümrük beyannamelerinde bir usulsüzlük söz konusu. Her iki usulsüzlük de Türkiye dışında yapılmış" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye üzerinden Nijerya’ya giden silahlara ilişkin, gümrük beyannamelerinde usulsüzlük yapıldığını söyleyerek, bu usulsüzlüklerin Türkiye dışında yapıldığını ifade etti.



"Her iki usulsüzlük de Türkiye dışında yapılmış"

Nijeryalı bir gazetecinin Türkiye’nin Nijerya’ya terör konusunda hangi konularda destek vereceğini sorması üzerine Erdoğan, "Boko Haram ile ilgili mücadelede en önemli dayanışmamız istihbarattır. İstihbarat konusunda Nijerya’nın istihbarat örgütü ile bizim MİT’in dayanışması büyük önem arz etmektedir. Bu dayanışma ile her türlü bilgi alış verişini yaparak bunların yollarını kesmemiz gerekiyor. Buna varız" dedi.

"Nijerya’ya İstanbul limanı kullanarak gerçekleştirilen silah ithalatı konusunda Türkiye ne gibi adımlar atacak?" sorusuna ise Erdoğan, "Bunların birisi Dubai çıkışlı, İstanbul üzerinden gitmiş, diğer İstanbul çıkışlı bin adet av tüfeği ile ilgili bir sorun. Olayda her iki konteynerde de gümrük beyannamelerinde bir usulsüzlük söz konusu. Her iki usulsüzlük de Türkiye dışında yapılmış. Gümrük Müsteşarlığı konuyu muhatapları ile görüşüyor, olay en kısa zamanda aydınlatılacak. Bu konuda gizli kapaklı kalan bir şey olmayacak" şeklinde cevap verdi.

"Kaynakları çok iyi biçimde kullanacak ve değerlendirecek kişilere ihtiyacımız var"

İki ülke arasındaki üst düzey toplantıların devam etmesi gerektiğini belirten konuk Cumhurbaşkanı Buhari, "Nijerya Türk işadamlarının ülkemize gelmesini ve Nijerya’nın potansiyelini değerlendirmesini beklemektedir. Elimizde kaynaklar var ve gerçekten bu kaynakları çok iyi biçimde kullanacak ve değerlendirecek kişilere ihtiyacımız var. Boko Haram ile ilgili devam eden gelişmeler, bu idarenin attığı adımların ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Nijerya’da çok güç bir dönemde Boko Haram bizim attığımız adımlarla büyük bir şaşkınlığa uğradı. Kendi iddialarının, özellikle DEAŞ’tan elde ettikleri desteğin de önüne geçebileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA