Büyükada'da Dolandırıcılık İddiası Davası

Uzun yıllardır tanıdığı 78 yaşındaki adamın iki dairesini alabilmek için banknot büyüklüğünde kesilmiş gazete parçaları koyduğu poşeti, içinde 300 bin lira olduğunu öne sürerek emanet edip karşılığında aldığı senedi icraya koyarak dairelerinin satışını gerçekleştirdiği iddia edilen kişinin 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

Büyükada'da uzun yıllardır tanıdığı 78 yaşındaki adamın 2 dairesini alabilmek için banknot büyüklüğünde kesilmiş gazete parçaları koyduğu poşeti, içinde 300 bin lira olduğunu öne sürerek emanet edip karşılığında aldığı senedi icraya koyarak dairelerin satışını gerçekleştirdiği iddia edilen kişinin "kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık" suçundan yargılanmasına başlandı.

Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ahmet Yıldız ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada savunması alınan sanık Yıldız, yaklaşık 23-24 yıldır Büyükada'da yaşadığını ve inşaat işleri yaptığını belirterek, şunları anlattı:

"Tadilat ve benzeri işler yapıyordum. Yordan Ptolemeos Vizantiyadis ile de 17-18 senedir tanışıyorum. Onun da birçok kere işini yaptım. Aramızda bir samimiyet doğdu. Kendisi paraya sıkıştığında zaman zaman benden para istiyordu. Kendisine önce 90 bin lira verdim. Ayrıca 27 bin 900 avro daha verdim. Bu paraları geri ödeyemedi ve benden tekrar para istedi. 115 bin lira daha kendisine borç verdim. Bir kaç ay sonra ödeyeceğini söylemişti. Ancak ödeyemedi. Benden süre istedi, 'senet vereyim' dedi. Toplam 300 bin lira civarında alacağım olmuştu. Kendisi bu senedi tanzim edip bana verdi. Vadesi geldiğinde ödeyemeyince ben de icraya koydum."

Şikayetçi Yordan Ptolemeos Vizantiyadis'in avukatı Nevzat Gölcek ise sanıktan şikayetçi olduklarını ifade ederek, "Müvekkilim şizofreni tabir edilen akıl hastalığına sahiptir. Sanığın savunmaları samimi değildir. Cezalandırılmasını istiyoruz." dedi.

Mahkeme heyeti, şikayetçi Vizantiyadis'in avukatına müvekkilini bir sonraki celse hazır etmesi için süre verilmesine karar verdi.

Sanık Yıldız hakkında, soruşturma aşamasında konulan adli kontrol kararının kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ahmet Yıldız'ın uzun yıllardır tanıdığı ve algılama yeteneğinin zayıf olduğunu bildiği Yordan Ptolemeos Vizantiyadis'in taşınmazlarını ele geçirebilmek amacıyla kağıt banknot boyutunda kesilmiş gazete ve dergi parçalarını paketleyerek sanki içinde 300 bin lira varmış gibi kapalı şekilde müştekiye emanet bırakıp, karşılığında güvence olması için yine müştekinin algı zayıflığından yararlanarak senet aldığı, bu senedi de icraya koyarak evlerin satışını gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

İddianamede, Yıldız'ın bu şekilde "kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık" suçunu işlediği belirtilerek, 3 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA