Bitlis'te Tarım Ve Hayvancılık Destekleri İlgi Görüyor

Bitlis'te çiftçiler, son yıllarda sunulan tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma yatırımları projelerine yoğun ilgi gösterdi.

Üretim amaçlı tarım desteklemelerinden faydalanarak kentin ekonomisine katkı sunan çiftçiler, yıllardır üretim yapmadıkları tarım alanlarını değerlendirerek hem ürün çeşitliğini artırıyor hem de yüksek verim elde ediyor.

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlığın tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma yatırımları ile birçok alanda desteklemelerinin bulunduğunu söyledi.

Bitlis'te de üretim yapan çiftçilere 2016 yılında 46 milyon lira destek sağladıklarını anlatan Asak, şöyle konuştu:

"Tarımda mazot, gübre, yem bitkileri, hububat, kuru fasulye, basınçlı sulama sistemi, hayvancılıkta koyun, keçi, arılı kovan, buzağı, kırsal kalkınma yatırımlarında tesis yapımına yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Destekleme çalışmalarımız bu yıl da devam ediyor. 2016 yılında çiftçilerimize önemli destek verdik. Bunun sonucunda ilde tarımsal üretim alanları arttı.

Hayvansal üretimde de verim artışı oldu. Üreticilerimizin bunlardan en iyi şekilde yararlanması için çalışıyoruz. Veteriner hekimlerimiz sahada hastalıklarla mücadele ve küpeleme, ziraat mühendislerimiz de tarımsal alanlarda hastalıklar yönünden gerekli kontrolleri ve ilaçlama çalışmalarını yürütüyor."

Çalışmalar sonucu kentte verimin ve üretim alanlarının giderek artığını, desteklemelerin de devam edeceğini ifade eden Asak, haftanın üç günü teknik elemanlarla köylerdeki tarım ve hayvansal üretim alanlarında incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Asak, "Köylerine dönen birçok vatandaşımız tarımsal ürün üretmeye başladı. Yaptığımız tespitler tersine göçün artığını gösteriyor. Çünkü üretim alanlarının ve hayvancılığın artması soncunda iş gücü ortaya çıktı. Birçok köyümüz de tarımsal alanların yanında hayvan sayısı da artırılarak üretim yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklemesi Projesi kapsamında 19 üreticinin ürün işleme, paketleme, çelik silolar, soğuk hava depoları, sabit yatırım ve ahır yapımı gibi birçok tesis yaparak kentin ekonomisine katkı sağladığını vurgulayan Asak, Bakanlığın bu yatırımlara yüzde 50 hibe verdiğini ayrıca yine hibe kapsamında 454 üreticinin tarım alanlarında basınçlı sulama sistemi kurduğunu dile getirdi.

Bu tür çalışmaların tarımsal üretimi yükselttiğini anlatan Asak, "Bakanlığımızın ve müdürlüğümüzün il ölçekli proje ve destekleri devam edecek. Her zaman üreticilerimizin emrinde ve hizmetindeyiz." diye konuştu.

Ahlat ilçesinde çiftçilik yapan Saki Gültepe ise göç ettiği köyüne 6 yıl önce tekrar yerleştiğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden dönüm başına fidan desteği alıp meyve bahçesi kurduğunu ifade etti.

Gültepe, 27 yıldır çiftçilikle uğraştığını ancak önceki yıllarda bu kadar geniş anlamda üretim yapmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hem hayvancılık hem de tarım yapıyoruz. Bu bahçeyi fidan desteği alarak kurdum ve ardından bu işi yapmaya başladım. Hibe kapsamında traktör, ekipman ve sulama borularını aldım. Şu anda meyveler gayet kaliteli ve güzel. Severek bu işi yapıyorum. İlk bahçem 6 yaşında. Aşama aşama bu bahçeleri kurdum. Dönüm başına 2 tona yakın elma alıyorum.

100 dönüm arazimi değerlendirdim. Elma, armut, kiraz ve kayısı ektim. Çiftçilerin bu işe yönelmelerini tavsiye ediyorum.

Çok güzel desteklemeler var. Sulamadan fidan desteğine, traktörden ekipmanına kadar destek veriliyor. Destekler olmasaydı bahçeleri kuramazdım."

Kaynak: AA