Bakan Gül, AA Editör Masası'na Konuk Oldu

Adalet Bakanı Gül: (1) 'ABD ile dün bir görüşme oldu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcımız başkanlığında, Adalet Bakanlığımızdan da bir genel müdürümüzün katıldığı bir toplantı geçti. Toplantı çok verimli sonuçlandı. Bundan sonraki etapların da daha olumlu sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyorum' '(Metin Topuz'un tutuklanması) Diplomatik dokunulmazlığı da olmadığı için normal süreç işlemiş, yargılaması yapılmış ve tutuklamaya karar vermiş mahkeme bu kişiyle ilgili. Burada ABD'nin biraz daha yüksek bir şekilde tepkisiyle karşılaşıldı ama yapılan bütün işlemler hukuka uygun gerçekleşti' 'Ailesiyle görüşme sağlandı. Hatta bu hususla ilgili de savcılık makamlarımız, 'Ailesiyle görüşemedi' beyanları olduğunda 'Ailesinin talebi olması halinde görüşebilir' diye savcılıktaki arkadaşlarımız aradılar, onlar da talep ettiler. Gerekli görüşmeler sağlandı. Türkiye bir sosyal hukuk devleti. Her türlü kolaylık ve yardım yapılmıştır, gösterilmiştir'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "ABD ile dün bir görüşme oldu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcımız başkanlığında, Adalet Bakanlığımızdan da bir genel müdürümüzün katıldığı bir toplantı geçti. Toplantı çok verimli sonuçlandı. Bundan sonraki etapların da daha olumlu sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyorum." dedi.

Gül, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

ABD ile Türkiye'nin vizeleri karşılıklı askıya aldığı hatırlatılarak, "ABD'den gelen heyetin bazı şartlar öne sürdüğü yönünde iddialar var. Bu heyet bakanlığınızdan yetkililerle görüştü? Vizelerle ilgili süreç hangi durumda normale döner?" sorusu üzerine Gül, ABD heyeti ile dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı başkanlığında, Adalet Bakanlığından bir genel müdürün de katıldığı toplantı yapıldığını bildirdi.

Bu toplantının çok verimli sonuçlandığını aktaran Bakan Gül, "Bundan sonraki etapların da daha olumlu gelişmelere, sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyorum." dedi.

Bu krize nasıl gelindiği ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Gül, şöyle devam etti:

"İstanbul Başsavcılığımızın yapmış olduğu bir soruşturmada konsolosluk görevlisi olan ama ABD vatandaşı olmayan, diplomatik dokunulmazlığı olmayan bir kişiyle ilgili soruşturma neticesinde buraya gelindi. Elbette Türk yargısı bağımsız ve egemen bir ülke olarak kendi ülkesinde işlenen suçlarla ilgili soruşturma yapma, bu konuda tedbirleri alma, uygulama konusunda yetkilidir. Diplomatik dokunulmazlığı da olmadığı için normal süreç işlemiş, yargılaması yapılmış ve tutuklamaya karar vermiş mahkeme bu kişiyle ilgili. Burada ABD'nin biraz daha yüksek bir şekilde tepkisiyle karşılaşıldı ama yapılan bütün işlemler hukuka uygun gerçekleşti."

"Ailesiyle görüştürülmedi" ve "avukatlarıyla görüştürülmedi" şeklinde iddialar ortaya atıldığını anımsatan Gül, böyle bir şeyin asla söz konusu olmadığını bildirdi.

Konsolosluk görelisinin gerek gözaltındayken, gerekse sorgudayken, mahkemedeki sürecin avukatların şahitliğinde tamamlandığını dile getiren Gül, "Ailesiyle görüştürüldü. Dolayısıyla burada Amerika'nın çok oransız bir şekilde bu sürece tepki koyduğunu düşünüyorum. Sonuçta savcılık belgeleri toplayacak, bununla ilgili bir iddianame hazırlayacak, mahkeme de takdir edecek. Dolayısıyla ben bu sürecin hukuka uygun bir şekilde gerçekleştiğini düşünüyorum. Elbette tutuklamayla ilgili savcılık, mahkeme her an bunu değerlendirebilir farklı gelişme olabilir ama delile göre dolayısıyla bu hususta süreçte devam ediyor." açıklamasını yaptı.

Gül, kuvvetli şüphe durumunda tutuklamanın gerçekleştiğini belirterek, tutuklamanın bir tedbir olduğuna, mahkumiyet olmadığına işaret etti.

"Görüşmeler olumlu bir şekilde dün yapıldı. Ben daha olumlu anlamda seyretmesi gerektiğini düşünüyorum." diyen Gül, ABD'nin çifte vatandaşlarla ilgili talep ettiği bazı görüşmelerin de sağlandığını bildirdi.

Vize konusundan bağımsız bir şekilde, uluslararası sözleşmelerden kaynaklı olarak bunların sağlandığını belirten Gül, Türkiye'nin bu konuda her türlü yardımı yaptığını da açıkladı. Gül, şunları söyledi:

"Avukatı ile görüştürülmediği noktasında yapılan bir bilgi kirliliği vardı. Bunun da olmadığı ortaya çıktı. Ailesiyle görüştürüldü, avukatlarıyla görüştürüldü, diğer hususlar mahkemelerin takdiridir. Ben bu konuda daha başka bir, farklı bir suiniyet yoksa, normal hukuk çerçevesinde, diplomasi çerçevesinde vizelerle ilgili daha olumlu anlamda bir gelişmenin olmasını bekliyorum. Elbette bunun bağlayıcı bir şey olacağı, şu tarihte olacak diye bir şey söylemek mümkün değil. Ama vizeyle ilgili bir karar alınınca biz de aynen karşılık verilmiştir. Çünkü Türkiye'nin de bu anlamda konuşacağı çok şey var. Bizim orada korumalarımızla ilgili dava, 19 kişi hakkında dava açılıyor. Düşünebiliyor musunuz, Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde Amerika'da olmayanlarla ilgili bile dava açılıyor, tutuklama isteniyor. Konuşulacak çok konu var, bunların hepsi de konuşuldu. Tek taraflı değil. Bu konular oldu diye Türkiye vizelerin kaldırılması konusuna gitmemiştir ama bu hususta bir karşılıklık gösterilerek Türkiye de bir adım atmıştır. Ama iyi niyetle, konuşularak bu konuların bir olumlu sonuca bağlanacağını umut ediyorum ben."

Abdulhamit Gül, ABD tarafından iyi niyetli, olumlu bir adım atılması durumunda Türkiye'nin de buna olumlu karşılık vereceğini kaydetti.

Türkiye'deki yargılamaların uluslararası mevzuat çerçevesinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Gül, bu hususlarla ilgili gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, olumlu gelişmeleri beklediğini de tekrarladı.

- FETÖ ile bağlantısı ve işlevi nedir?

Adalet Bakanı Gül, Metin Topuz'un tutuklu bazı FETÖ üyeleriyle görüntülerinin ortaya çıktığı hatırlatılarak, "Topuz'un örgütle bağlantısı ve işlevi nedir? Topuz'un örgüt üyelerine vize işlerinde kolaylık sağladığı iddiası doğru mu? Topuz'un ailesinden bir görüşme talebi geldi mi?" yönündeki soruyu da yanıtladı.

Gül, "Ailesiyle görüşme sağlandı. Hatta bu hususla ilgili de savcılık makamlarımız, 'Ailesiyle görüşemedi' beyanları olduğunda 'Ailesinin talebi olması halinde görüşebilir' diye savcılıktaki arkadaşlarımız aradılar, onlar da talep ettiler. Gerekli görüşmeler sağlandı. Türkiye bir sosyal hukuk devleti. Her türlü kolaylık ve yardım yapılmıştır, gösterilmiştir." diye konuştu.

"Metin Topuz'un örgütün içindeki görevi, rolü... Elbette yargılama devam ediyor. Bu anlamda soruşturma gizli bir şekilde sürüyor." diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaten bu soruşturmaların neticesinde ortaya çıkacak. Yani, örgüt içerisindeki rolü, neler yapmış... Ama kuvvetli şüphe olduğu için mahkeme tutuklama kararı vermiştir. Savcılık talep etmiştir. Dolayısıyla burada illa bunu yapmıştır... Kesin bir mahkumiyet olsa o zaten yargılama sonucunda çıkacak. Bir şüphe var, bu şüphe kuvvetli. Dolayısıyla bulgular, belgeler de bu kişi üzerine yoğunlaşmış, savcılık da böyle bir talepte bulunmuş. Bize düşen mahkemenin bu yargılama sürecini her iki ülke olarak ve masumiyet ilkesini de koruyarak bu süreci takip etmek. Ama özellikle FETÖ'den tutuklu örgütün üst kademe yöneticileriyle temasları, irtibatları, yoğun görüşmeleri, bunlarla ilgili savcılıkta bu anlamda belgeler var. Eğer böyle bir kuvvetli şüphe olmasaydı tutuklama olmazdı. İfadesi alınırdı, hatta soruşturma da açmazdı. Öncelikle bu Türk vatandaşı. ABD'nin bundan böyle bir kendi üzerine alınacak bir şey yok ki. Türkiye'de doğmuş, büyümüş, bizim vatandaşımız. Suç işlemişse bu yargılanır. Eğer suçsuzsa da en başta kendi vatandaşımızı biz koruruz."

-"Belki irtibatlar artacaktır, farklı kişiler çıkacaktır...

Bir ülkenin kendi vatandaşına suçsuz yere damga vurmaktan kesinlikle mutlu olmayacağına dikkati çeken Gül, suç işleyen birisinin de mutlaka yargı önünde hesap vereceğini belirtti.

Yargılama neticesinde suçsuz olduğunun da ortaya çıkabileceğine işaret eden Abdulhamit Gül, "Tutuklanması bunun suçlu olduğu anlamına gelmez. Kuvvetli bir şüphe var. Savcılık makamı bunu araştırıyor. İddianame hazırlayacak, mahkeme kabul ederse yargılanacak. Ama yoğun bir şüphenin örgütle temas anlamında yoğunlaştığını savcılık kanaat getirdi ki burada böyle bir tasarrufa gitti." dedi.

Gül, başka isimlerin de olup olmayacağının sorulması üzerine de "Soruşturmada çıkan deliller, belgeler, tanıklar, bunların hepsi soruşturmada ilgili kişi aleyhine deliller olabileceği gibi onun lehine de deliller çıkabilir. Dolayısıyla soruşturma tam tamamlanıp iddianame çıkıncaya kadar tüm bunların hepsini savcı topluyor. Belki irtibatlar artacaktır, farklı kişiler çıkacaktır ya da elde delillere göre irtibatın olmadığı anlaşılacaktır. Bunların hepsi muhtemel. Ama savcılık makamı bu konuda en hızlı şekilde, en adil bir şekilde, sorumluluğunun bilincinde olarak soruşturmayı sürdürüyor. Umarım çok kısa bir sürede gerçekler ortaya çıkmış olacak." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA