Adalet Bakanı Gül Jagland'la Görüştü

Gül, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ile telefon görüşmesi yaptı.

KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile telefonda görüştü.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gül ile Jagland görüşmede, Türkiye-Avrupa Konseyi ilişkilerini ele aldı.

Yargılamalara ilişkin konuların da gündeme geldiği görüşmede Bakan Gül, Türkiye'nin insan haklarına saygılı bir hukuk devleti olduğunu, bağımsız ve tarafsız mahkemelerin hukukun üstünlüğünü esas alarak dosyada mevcut delillere göre karar verdiğini belirtti.

Abdulhamit Gül, cumhuriyet savcılarının, soruşturmaları bağımsız ve tarafsız şekilde yürüttüğünü vurguladı.

Türkiye'de insan hakları alanında faaliyet gösterenlere yönelik bir ön yargı bulunmadığına dikkati çeken Gül, suç işlendiğine yönelik makul şüphe bulunduğunda, devletin pozitif yükümlülüğü kapsamında hiç kimsenin ya da meslek mensubunun soruşturmadan muaf tutulamayacağını kaydetti.

Görüşmede, gündeme gelen kişilerle ilgili olarak yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede soruşturmanın tamamlandığına dikkati çeken Gül, davanın açıldığını, 25 Ekim tarihinde de duruşmanın yapılacağını, mahkemeler tarafından verilecek kararlara herkesin saygı duyması gerektiğini bildirdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, tutuklamaya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarında suç işlendiğine yönelik "makul şüphe" kriteri arandığını hatırlatarak, buna karşılık Türk yargısı mevzuatında tutuklamaya ilişkin standartların daha yüksek olduğunu, "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller" bulunması gerekliliğinin arandığını söyledi.

Gül, söz konusu davada da aynı kriterlerin arandığını ifade etti.

Bakan Gül ile Jangland arasındaki telefon görüşmesinde ayrıca, Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında sürdürülen mevcut iş birliği ve diyaloğun daha da arttırılması yönündeki temenniler de dile getirildi.
Kaynak: AA