'Kınalı Eller Bakıra Can Verdi Projesi'nin Kapanışı Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin’in katıldığı program ile “Kınalı Eller Bakıra Can Verdi Projesi"nin kapanışı yapıldı.

'Kınalı Eller Bakıra Can Verdi Projesi'nin Kapanışı Gerçekleştirildi
Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen "Kınalı Eller Bakıra Can Verdi Projesi"nin kapanış törenine katılan Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, bölgenin zengin bir kültür ve turizm potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

“Kınalı Eller Bakıra Can Verdi Projesi" ile sadece 20 bayana bir meslek edindirme veya kazandırma projesi olmadığını, onları ekonomiye kazandırmanın yanında bakır işlemeciliğini yaşatma adına bir bir proje olduğunu söyledi.



Ali Şahin, Fırat havzasındaki Mezopotamya zenginliğini ortak bir kültür ve turizm havzası haline getirip buralarda bir turizm rotaları oluşturulabileceğini söyledi.



Ali Şahin, “Bu tür projeler toplumsal zenginliğimiz, barışımız ve huzurumuzu arttıran projelerdir. Hayat, projelerden ibaret. En basit bir şeyi bile projelendirmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği Bakanlığı olarak biz Adıyaman’dan gelecek her türlü projeye açığız. 2002 yılından bu güne kadar 302 projeye 28 milyon Avro destek sağlanmış. Bunlardan 271 tanesi Eresmus Plus bağlamında gençlik, eğitim ve spor projelerine destek sağlanmış. En büyük destek çevre programına yönelik atık su projesine 17.7 milyon avro hibe aktarmışız. Bu atık su projesi hayata geçirilmiş. İstihdamı artırmaya yönelik 5.7 milyon Avroluk destek sağlanmış. Adıyaman’ın potansiyeli daha yüksek. Daha fazla proje yapılabilir. Adıyaman turizm potansiyeliyle ilgili çok çalışmalar yapılabilir. Bölgenin kalkınma ajanslarını bir araya getirerek Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ı daha doğrusu Fırat havzasındaki Mezopotamya zenginliğini ortak bir kültür ve turizm havzası haline getirip buralarda bir turizm rotaları oluşturabiriliz.Turizm potansiyellerini önemli hale getirebiliriz. İnanılmaz zenginliklerimiz var” dedi.

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı ise ekonomik kalkınmanın gelişmenin en önemli birleşenlerinden birinin kadınların istihdam edilmesi olduğunu belirterek, “Kadınların eğitim, iş ve sosyal hayata katkıları ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimi etkileyecek önemli faktörlerden birisidir. 2016 yılında kadının istihdama katılımı yüzde 31, erkeklerinki ise yüzde 65’dir. Ekonomik kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkelerinde kadınlar yüzde 59 çalışma ve iş hayatına katılma oranı vardır. Bizim iki katımızdır. Son yıllarda kadınların istihdama katılması için önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Kadınlar lehine pozitif ayrımcılık yapılmıştır” dedi.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz ise projedeki amaçlarının kadınların mesleki ve teknik beceri kazanarak istihdamda sürekli olmaları ve cinsiyet ayrımcılığının önlenmesinin amaçlandığını söyledi.



Konuşmalar sonrasında proje kapsamında bakır işlemeciliğini öğrenen 20 kadına sertifikaları verildi.

Daha sonra proje kapsamında açılan fotoğraf sergisi gezildi.

İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen projenin kapanış toplantısına AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Vali Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu,İl Jandarma Komutanı Ercan Atasoy, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kaynak: İHA