Kaymakam, Esnafın Sorunlarını Dinledi

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, bazı odaları ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinledi.

Kaymakam, Esnafın Sorunlarını Dinledi
Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen programda konuşan Ünye Terziler ve Kuaförler Odası Başkanı İsmet Çat, “Bizler kurulduğumuz ilk günden 40 tane ayakkabıcı esnafımızla beraber 427 üyemiz bulunmaktadır. Burada üyelerimizin sorunlarını dinleyerek çözüme kavuşturmak için çalışıyoruz” dedi.

Gelecek yıllar için çocuklarımıza meslekleri öğretilmesi gerektiğini söyleyen İsmet Çat, “Meslek kaydı bulunan esnaflarımız için onların yanında yetişecek çocuklarımıza eğitimler verip bu gibi meslekleri öğretmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın meslek anlamında yetiştirilmesi için bir çalışma yapılması lazım” diye konuştu.

Meslek seçimlerinde 8 yıl eğitimi aldıktan sonra çıraklık eğitimi alınabileceğini söyleyen Kaymakam Ümit Hüseyin Güney, “8 yıl eğitim gören gençlerimiz çıraklık eğitimine gidip hem meslek öğrenecek hem de lise mezununun sahip olduğu haklara sahip olabilecek. Kuaförlük ve terzilik daha özel meslekler olduğu için, o işi yapabilecek kişiler olmadıktan sonra çıraklık eğitim merkezine gidilerek olunmuyor” dedi.

Her mesleğin ayrı bir güzelliğinin olduğunu belirten Güney, “Ancak belirli bir emeklerle yapılan bazı meslekler günümüzde artık yapılmak istenmiyor. Önceden ölçüleri alınarak dikilen bir takım elbisenin bugün hazır olarak mağazalarda olması mesleği de giderek daha da çok zorlaştırıyor. Geçmişte hazır olarak alınan kıyafetler pahalı, dikilen kıyafetler ucuzdu. Şimdi ise hazır olarak alınan kıyafetler ucuz, dikilen kıyafetler pahalı olarak satılıyor. Artık zengin insanların terzilere gittiği gibi terzilerin de bu mesleği icra edenlerin de iyileri ayakta kaldı” açıklamasını yaptı.

Bir günde iki ziyaret

Kaymakam Ümit Hüseyin Güney’in ikinci ziyareti Ünye Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası oldu. Ünye Gıda Maddesi Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Orhan Okuyan, “Esnafın işleri iyi diyemiyoruz. Tabii ki bunun birçok nedeni var. Bölgemizde insanlar fındık fiyatına göre bütçe yapıyorlar. Geçen yıl 13-14 TL’den satılan fındık bu yıl neredeyse yarı yarıya düştü. Fındık fiyatının beklenenden düşük olması yatırım yapacak olan esnafımızı da zedeledi. Diğer taraftan açılan Süpermarketler zinciriyle bakkal esnafımızın mücadele etmesi mümkün değil. Vatandaşımız kendi bütçesine uygun olan müşterilerine hizmet etmek anlamında çalışırken, diğer yandan ise süpermarketlerin de müşteri potansiyeli yükseliyor. Tabi burada kendi esnafımız iş yapamaz hale geliyor” ifadelerini kullandı.

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “Türkiye’de özellikle son yıllarda kurulan zincir marketler, esnaf kesimin şikâyet ettiği bir durum haline geldi. Bizim bu değişime karşı direnmemiz pek mümkün görünmüyor. Ama bakkallar da çözümü kendilerini değiştirip market statüsüne getirirse yarışa dahil olur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA