İş Dünyası Üçüncü Tarafların Etik Ve Uyum Risklerini Tartıştı

YASED Başkan Vekili Young: 'Şirketlerin özellikle değer ve tedarik zincirlerinde karşılaştığı etik ve uyum riskleri, küresel iş dünyasının önemli sorunları arasında yer alıyor' TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Barlın: 'Şirket içi ve üçüncü taraf suistimalleri, şirketlerin cirosunun yüzde 5'ine, dünya ekonomisinin yüzde 2'sine karşılık geliyor'.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ile Etik ve İtibar Derneği (TEİD) iş birliğiyle "Uluslararası Şirketlerin 3. Taraf Etik ve Uyum Riskleri Yönetimi Konferansı" düzenlendi.

YASED'den yapılan açıklamaya göre, YASED ve TEİD iş birliğiyle düzenlenen konferansta, üçüncü taraflarla ilişkilerin etik ve uyum risklerini azaltacak şekilde düzenlenmesine yönelik en iyi uluslararası uygulamalar tartışıldı.

Konferans kapsamında gerçekleştirilen ana panelde, üst yöneticiler (CEO), etik ve uyum konusunda üye şirketlerin üçüncü taraflarla yaşadıkları küresel ve yerel sorunlar, yaratılan çözümler, çıkarılan dersler ve en iyi uluslararası uygulamaları ele aldı. Konuşmacılar, üçüncü taraflarla yaşanan sorunların yatırım ortamına olan etkilerine de değindi.

- "Üçüncü taraflara ilişkin riskler, şirketin kendisine ait görülüyor"

YASED Başkan Vekili Steven Young, konferanstaki konuşmasında, Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 75'inden fazlasını temsil eden YASED'in, uzun yıllardır Türkiye'deki iş ve yatırım ortamının gelişmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü aktardı.

Uluslararası alandaki en iyi uygulamaların Türkiye'de de yerleşmesine ve iş dünyası ile paylaşımına büyük önem verdiklerini belirten Young, şirketlerin özellikle değer ve tedarik zincirlerinde karşılaştığı etik ve uyum risklerinin, küresel iş dünyasının önemli sorunları arasında yer aldığını bildirdi.

Steven Young, şunları kaydetti:

"Uluslararası araştırmalara baktığımızda etik, uyum, suistimaller gibi, bir şirketin başına gelebilecek en kötü şeylerin kök sebepleri arasında çoğu zaman üçüncü taraflar başı çekiyor. Suistimalleri önlemeye yönelik yasalar, üçüncü taraflara ilişkin riskleri şirketin kendisine ait olarak görüyor ve şirketlerin bu risklere ilişkin önlemler almasını bekliyor. Özel sektör olarak bu konuda kat edeceğimiz mesafenin ve elde edeceğimiz başarıların, ülkemizde bu alanda karşılaşılan risklerin de en aza indirgenmesine yardımcı olacağına inanıyorum."

TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Asım Barlın ise şirket içi ve üçüncü taraf suistimallerinin şirketlerin cirosunun yüzde 5'ine, dünya ekonomisinin yüzde 2'sine karşılık geldiğini belirterek, bunun da 2 trilyon dolar olduğuna dikkati çekti.

Barlın, iş etiği ve uyum risklerinin etkin yönetimindeki başarının sadece şirketlerin verimliliğini artırmakta değil iş yapılan ülkedeki, hatta dünyadaki ticari verimliliğin temel taşlarından biri olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA