Efeler Diyarı Aydın'da Ağalık Hanımlara Geçti

Efeler diyarı Aydın’da yaklaşık bir asırdan bu yana devam eden deve boğa güreşleri sadece erkek uğraşı olmaktan çıktı. Aydın’da düzenlenen geleneksel boğa güreşlerinde gerçekleştirilen ağalık seçiminde ilk defa bir kadın, ağa seçildi. En fazla bağışı yaparak ağa seçilen 42 yaşındaki Zeliha Kaya, hanımların da sosyal hayatın içinde yer lamları gerektiğine inandığı için ağalık yarışına girdiğini ve hemcinslerine örnek olmak istediğini söyledi.

Efeler Diyarı Aydın'da Ağalık Hanımlara Geçti
Bu hafta Aydın Efeler ilçesine bağlı Balıkköy’de gerçekleştirilen geleneksel boğa güreşlerinde yapılan ağalık seçimine ilk defa bir kadın aday çıktı. Zeliha Kaya ile birlikte ağalık yarışına katılan 22 erkek, kadın rakibinin bonkörlüğü karşısında adaylıktan çekildi. Organizasyonun tanıtım ve ilan giderlerinin tamamını karşılayan kadın ağa, kendisi ile yarışan erkek ağa adaylarını da zeybek oyunu esnasında adeta paraya boğdu. Boğa güreşlerini izleyenleri davul zurna eşliğinde selamlayan Efeler Diyarının kadın ağası Zeliha Kaya, bugüne kadar çok çalıştığını artık sahip olduğu imkan ve olanakları hayır ve sosyal işlerde kullanmak için ağalık yarışına katıldığını söyledi.



Aydın Efeler’de 27 yıldır esnaflık yaptığını, hanımların yaptığı el işleriyle başladığı işini büyüttüğünü ifade eden Hanım Ağa Zeliha Kaya, ”Hanımların da sosyal etkinliklerin içinde olmasından yanayım. Bu etkinliklere aileler de gelip izliyor. Bu tür etkinlikler gelenek ve göreneklerimizi içermektedir. Özellikle şehir merkezlerinde yaşayanlar gelip katılım göstermelerini ve köylerde yaşayanlarla bir aya gelerek tanışma ve kaynaşma imkanın da olacağına inanıyorum. İnsanlar geldikleri yerleri, köklerini ve asaletlerini yaşamalıdırlar diye düşünüyorum. Özellikle Aydın‘da bayanların daha da öne çıkmalarını istiyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA