UNESCO Dünya Mirası Edirne Selimiye Camii Külliyesi Satranç Turnuvası Yapıldı

Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen ‘UNESCO Dünya Mirası Edirne Selimiye Camii Külliyesi 5. Geleneksel Ödüllü Satranç Turnuvası’nda ilk hamle Başkan Gürkan’dan geldi. Gürkan, 1 numaralı masada Mehmet Metin’e karşı ilk hamleyi yaptı.

UNESCO Dünya Mirası Edirne Selimiye Camii Külliyesi Satranç Turnuvası Yapıldı
Edirne Selimiye Camii Külliyesinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olduğuna dair farkındalık sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında ‘UNESCO Dünya Mirası Edirne Selimiye Camii Külliyesi 5. Geleneksel Ödüllü Satranç Turnuvası’ gerçekleştirildi.

ETSO Meriç Konferans Salonu’nda düzenlenen Turnuvanın açılış konuşmasını yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Bu güzel ülkenin, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin her yöresi, her kenti, her şehri birbirinden güzel ve değerlidir. Bu toprak parçasını bize vatan yapan aziz şehitlerimizi de unutmamak gerekir. Onları da saygı ve rahmetle anıyorum. Her gün ülkemizde eğitim sisteminin değişmesi, müfredatın değiştirilmesi, sınav sisteminin adeta bir yapboz tahtasına döndüğü şu günlerde; analitik, eleştirel düşünmeyi, sorgulamayı, araştırmayı, öğrenmeyi geliştiren satranç gibi etkinliklerin, düşünce kulüplerinin çoğalması ve bu müsabakaya Tekirdağ’dan, Çanakkale’den, İstanbul’dan yaklaşık 10 farklı şehirden katılım olması bize şunu gösteriyor; Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, ilelebet payidar kalacak. Çünkü düşünen, araştıran, sorgulayan çocuklarımız var. Onlara sahip çıkan ve teşvik eden değerli ailelerimiz, annelerimiz, babalarımız var" dedi.

Direktörlüğünü ve Başhakemliğini İlker Sarıtekin’in yaptığı turnuvaya Ankara, Antalya, Ardahan, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova’dan 160 sporcu katıldı.

Turnuvada küçükler kategorisinde; Şahin Engin birinci, Mustafa Cem Şişik ikinci, Ahmet Efendioğlu üçüncü, Batuhan Avcı dördüncü, Eflin Durmaz beşinci, En İyi Edirne Lisans İli Sporcusu ile En İyi Edirne Lisans İli Bayan Sporcusu Zeynep Ulakçı oldu.

Yıldızlar kategorisinde; Melih Güren birinci, İlker Özcan ikinci, Ayberk Gürses üçüncü, Seha Çalışkan dördüncü, Mert Ali Arapözengi beşinci olurken, En İyi Edirne Lisans İli Sporcusu Seha Çalışkan ve En İyi Edirne Lisans İli Bayan Sporcusu İlayda Nazlı Sofuoğlu oldu.

Açık kategoride ise; birinci Elnur Aliyev, ikinci Erkin Karaokçu, üçüncü Mehmet Metin, dördüncü Umut Can Kelpetin, Burak Uysal beşinci oldu. En İyi Edirne Lisans İli Sporcusu Cem Önem, En İyi Edirne Lisans İli Bayan Sporcusu Didem İnandım seçildi.

Turnuvanın en küçük sporcusu Ağustos 2011 doğumlu Burak Şengül, Turnuvanın en büyük sporcusu ise 1960 doğumlu Metin Altınok oldu.

Turnuvada birinci olanlara ödüllerini Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan takdim etti. Her üç kategorinin de 1’incisine tam altın, 2’ncisine yarım altın, 3’üncüsüne çeyrek altın, 4’üncüsüne ve 5’incisine 1 gram altın ve yine En İyi Edirne Lisans İli Sporcusu ile En iyi Edirne Lisans İli Bayan Sporcusuna 1 gram altın hediye edildi.
Kaynak: İHA