Ukrayna Parlamentosu Önündeki Protesto

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin öncülüğünde Ukrayna Parlamentosu önünde başlayan protestolar sırasında polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı Protestoya katılan bir grup parlamento binası önünde çadır kurdu.

Ukrayna vatandaşlığından çıkarılan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin öncülüğünde Ukrayna Parlamentosu önünde başlayan protestolar sırasında polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Saakaşvili'nin lideri olduğu Yeni Güçler Partisi ile eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun partisi Anavatan, Samopomoç Partisi ve diğer bazı muhalif hareketlerin de destek verdiği gösteriler sırasında bir grup Ukrayna Parlamentosu önünde çadır kurmak istedi.

Bu sırada güvenlik güçleri gruptakilere müdahalede bulundu. Çıkan arbedede biri polis 4 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Saakaşvili, parlamento önünde yaptığı konuşmada, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun istifasını isterken, mesai bitiminde Kievlileri protesto gösterisine davet etti.

Muhalifler, parlamento binasının yanında protesto gösterilerini aralıksız sürdürmek için çadırlar kurdu.

Öte yandan Poroşenko, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ukrayna Parlamentosu yanında gerçekleşen protestonun barışçıl nitelik taşıması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Zoryan Şkiryak yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin sakinliğini ve soğukkanlılığını koruduğunu belirterek, her türlü tehlike ve duruma hazırlıklı olduğunu ifade etti.

Şkiryak, "Güvenlik güçleri yasa ihlaline karşı makul bir şekilde yetkileri dahilinde tepki vermeye hazır. Hiçbir devlet karşıtı provokasyona izin verilmeyecek." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Parlamentosu önünde sabah saatlerinde toplanan göstericiler, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması, seçim yasasında değişiklik ve yolsuzlukla mücadele mahkemesinin kurulması talebi ile protesto eylemi düzenliyor.

Ukrayna'da 2005'te yaşanan Turuncu Devrim esnasında ve 2013'teki Meydan olaylarında başkent Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda protesto amacıyla çadırlar kurulmuştu.
Kaynak: AA