'Rohingya Müslümanları Ve Arakan Soykırım Paneli'

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uslan: 'Dünyaya insan hakları kavramını ihraç ettiğini sananlar, bugün Müslüman coğrafyasında, Türk coğrafyasında, insana sıradan bir canlı kadar bile değer vermeyerek büyük zulümler işlemektedirler' Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi Sıddıki: '(Myanmar'daki şiddet olayları) Bu bir insani sorundur. Fakat bunun çözümlenmesi için insani yardım ve en önemlisi ise uzun süreli siyasi çözüm gerekiyor'

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, "Dünyaya insan hakları kavramını ihraç ettiğini sananlar, bugün Müslüman coğrafyasında, Türk coğrafyasında, insana sıradan bir canlı kadar bile değer vermeyerek büyük zulümler işlemektedirler." dedi.

Rohingya Müslümanları ve Arakan Soykırım Paneli, Gazi Üniversitesi Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi (GORAM) organizasyonuyla üniversitenin merkez yerleşkesindeki Mimar Kemaleddin Salonu'nda yapıldı.

Panelde konuşan Uslan, Arakanlı Müslümanlara karşı uygulanan katliamın herkesi derinden üzdüğünü anlattı. Uslan, şunları söyledi:

"Maalesef Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri, bu katliamı diğer katliamlarda olduğu gibi sessizce geçiştirmektedirler. Dünyaya insan hakları kavramını ihraç ettiğini sananlar, bugün Müslüman coğrafyasında, Türk coğrafyasında, insana sıradan bir canlı kadar bile değer vermeyerek büyük zulümler işlemektedirler."

Arakanlı Müslümanların, Myanmar hükümetinin baskılarından dolayı kimlik sorunu ve soykırım yaşadığına işaret eden Uslan, olayların Budist rahiplerin 3 Müslüman gence attıkları bir iftira ile başladığını ve geliştiğini hatırlattı.

Uslan, Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık hakkının verilmesini, topraklarına yönelik saldırıların durdurulmasını, ellerinden alınan hakların geri verilmesini ve tanınmasını istediklerini belirterek, "Arakanlı Müslümanların bir an önce zulümden kurtulmaları ve istedikleri temel insani haklarına ulaşmaları için dua ediyoruz." dedi.

- "İnsani yardım ve siyasi çözüm gerekiyor"

Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi M. Allama Sıddıki ise bazı uluslararası topluluklara, Myanmar'a verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Arakanlı Müslümanların yaşadıkları sıkıntıları, batılı ülkelerin anlaması için çalıştıklarını ifade eden Sıddıki, "Bu bir insani sorundur. Fakat bunun çözümlenmesi için insani yardım ve en önemlisi ise uzun süreli siyasi çözüm gerekiyor." diye konuştu.

GORAM Müdürü Prof. Dr. Varis Çakan ise Myanmar'da insanların yaşam hakkının hiçe sayıldığını ve insanlık tarihinde görülmemiş bir zulümle karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.

Çakan, Arakan'da yaşanan olayların perde arkasını aktarabilmek için bu paneli düzenlediklerini kaydederek, "Bugün biz Arakan'a sahip çıkmazsak, yarın yine başka Arakanlar karşımıza çıkabilir. Birileri, bir yerlerde, birilerinin kanını akıtıyor. Bunun yaralarını sarmak da bize düşüyor. Ama bizim amacımız kan dökülmeden, bunu önlemeye yönelik çalışmalar yapmak." değerlendirmesinde bulundu.

Programda, Myanmar askerlerinin ve Budist milliyetçilerinin 25 Ağustos'ta başlattığı saldırılar sonucu Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e göçlerini anlatan AA'ya ait görüntüler gösterildi.
Kaynak: AA