Portekiz'deki Türk Yatırımcılar Dışişleri Bakanı Silva İle İstanbul'da Buluştu

DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi ev sahipliğinde Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva’nın katılımıyla düzenlenen ’Yuvarlak Masa Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleşti.

Portekiz'deki Türk Yatırımcılar Dışişleri Bakanı Silva İle İstanbul'da Buluştu


DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile ’Yuvarlak Masa Toplantısı’, DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna İlter, Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Paula Leal da Silva ve 40 kadar Türk ve Portekizli iş dünyasını temsilcisinin katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirildi.

Ticaret ilişkileri arttıkça iki ülkenin birbirine yakınlaştığını, diğer alanlarda ilişkileri beslediğini ve olumlu katkıları hatırlatan Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, karşılıklı yatırım yapan iş insanlarının ülkeler arasında dostluğu pekiştirdiğini belirtti.



Silva, Türkiye ve Portekiz arasında diyaloğun giderek arttığını, ilişkilerin her gün geliştiğini, Türk Hükümetinden Avrupa Birliği Bakanı’nın ve Dışişleri Bakanı’nın yakın zamanda gerçekleştirdikleri ziyaretleri memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, "Türkiye’den bakıldığında ihracat ve yatırım anlamında Portekiz’in avantajlı bir destinasyon. AB içerisinde birbirinden çok farklı ancak tamamlayıcı ülkelerin bir araya geldi. Bu bir avantaj oluşturuyor. Türkiye, Avrupa nezdinde, ‘Avrupa’nın Asya’ya bakan yüzüdür. Asyalı iş çevreleri ile de kalıcı dostluklar geliştirmek istiyoruz" dedi.

Silva, Avrupa’nın tek başına dünyanın merkezi olmadığını, Avrupa’nın güvenliğinin ve ekonomik gelişiminin sürekliliği adına Rusya, Çin, Afrika ve Ortadoğu’nun güvenliğinin de dikkate alınması gerektiğini hatırlatarak, "Ekonomik ilişkilerin özellikle de ticaretin doğru bir dengede hareket ediyor ve gelişiyor. Türk ekonomi yönetiminin yabancı yatırımlara ilişkin verdiği teşviklerin Portekiz menşeili yatırımlarda rehberlik görevi üstleniyor. Jeopolitik konjonktürün Türkiye’ye yapılan yatırımlarda belirleyici. Türkiye’de Portekiz’in startup şirketler için son derece elverişli bir yatırım ortamı sağlanıyor" şeklinde konuştu.

Enerji güvenliği anlamında kaynak aktarımına önem verildiğini de belirten Silva, farklılıkların tamamlayıcı nitelikte olduğunu, bunu ekonomik ve siyasi ilişkilerde doğru kullanmak gerektiğini vurguladı.

DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna İlter, toplantıya Portekiz’de halihazırda yatırım yapmış ve ülkede iş yapan büyük ölçekli Türk firmalarının yöneticilerinin katılımından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Ülkede iş yapmakta olan Türk özel sektör temsilcilerinin sıkıntılarını ve önerilerini dile getireceklerini dile getiren İlter, yeni yatırım fırsatlarının da toplantı kapsamında dile getirileceğini umduklarını, 1991 yılında kurulan DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi’nin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacı ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, her sektörde üçüncü ülkelerde ortak yatırımları ve işbirliğini geliştirmek istediklerini vurguladı.

İlter, her geçen gün iki ülkede karşılıklı faaliyet gösteren firmaların sayısının artışından memnuniyet duyduklarını, özel sektörün ekonomik ilişkilerde belirleyici rol üstlendiğini hatırlatarak şunları söyledi: "2016 yılında gerçekleşen 1,3 milyar dolarlık ikili ticaret hacminin potansiyelin altında. İki ülke arasında sosyal, politik ve kültürel ilişkiler ileri düzeyde, bu potansiyelin ekonomik ilişkilere de yansımasını bekliyoruz".

Toplantı kapsamında Portekiz özelinde potansiyel yatırım fırsatları, halihazırda Portekiz’de faaliyet gösteren Türk özel sektör temsilcilerinin önerileri dile getirildi.

Kaynak: İHA