Nijer Cumhurbaşkanı'nın Sudan Ziyareti

Sudan Cumhurbaşkanı Beşir, Nijerli mevkidaşı Issoufou ile başkent Hartum'da bir araya geldi.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Nijerli mevkidaşı Mahamadou Issoufou ile terör, yasa dışı göç ve organize suçlarla mücadele konularını görüştüğü bildirildi.

Sudan resmi ajansı SUNA'nın haberine göre Beşir, resmi ziyaret çerçevesinde Sudan'a gelen Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou ile başkent Hartum'da bir araya geldi.

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, ikili ilişkilerin yanı sıra serbest ticaret bölgeleri ve Afrika Birliği başta olmak üzere Afrika kıtasına ilişkin meselelerin ele alındığı toplantıda, Libya'da yaşananların gölgesinde terör, yasa dışı göç ve organize suçlarla mücadele konularının görüşüldüğünü aktardı.

Görüşmede ayrıca Sudan'ın Nijer'in başkenti Niamey'de büyükelçilik açması meselesi de tartışıldı.

Nijer Dışişleri Bakanı İbrahim Yakubu ise ziyaretin iki ülke arasındaki "sonsuz ilişkiler "çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade ederek, görüşmede, ortak öneme sahip konular ile Libya'nın karşılaştığı zorluklara çözüm yolları bulunması meselelerinin ele alındığını dile getirdi.

Yakubu ayrıca ülkesinin Hartum hükümetiyle ilişkilerini güçlendirmek için çaba sarf ettiğinin altını çizdi.

Sudan ve Nijer, başta Boko Haram olmak üzere terör örgütleriyle mücadele konusunda 24 Aralık 2015'te bir anlaşma imzalamıştı. İki ülke ayrıca Şubat 2015'te Nijer'in güneydoğusunda yoğunlaşan terör saldırılarına son vermek için bölgesel ve uluslararası çabaların desteklenmesi konusunda mutabık olduklarını açıklamıştı.
Kaynak: AA