Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, müftülerin de resmi nikah kıymasıyla ilgili düzenlemede yapılmak istenenin, nikah işleminin uygulayıcısının genişlemesi olduğunu bildirdi.

Başkan Filiz, yaptığı yazılı açıklamada, evlenme akdi ya da nikah denen olayın evrensel hukuk açısından ya da birtakım dini ritüellere bakıldığında yeni çiftlerin evli olduğunun kamuoyunca bilinmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Devletin, nikahın hukuki geçerlilik şartlarını, tarafların karşılıklı hak ve vazifelerini hukuken meşru kılacak yasal düzenlemelere, toplumun sosyolojik derinliklerini dikkate alarak gidebileceğine işaret eden Filiz, şunları kaydetti:

"Son günlerde müftülerin de resmi nikah kıyması yasal düzenlemesine karşı yükselen sesler yersiz ve her zaman olduğu gibi milletimizin kafasını bulandırma noktasındadır. Müftülerin de yapacağı, mevcut Medeni Kanun hükümlerine göre resmi nikah işlemidir. Hükümetimiz bu uygulamada Medeni Kanun'a göre yapılan nikah işleminin uygulayıcısının genişlemesini istiyor, mesele bu. Mesele, Medeni Kanun'a göre kıyılan nikahın, müftü tarafından kıyılmasına hak vermek. Muhtarların, kaptanların, konsolosların ve nüfus memurlarının bu hakkı var, şimdi müftülerin de olacak. Eğer müftünün nikah kıyması laikliğe aykırı ise müftünün memurluğu niye laikliğe aykırı değil? O da kanunlarımız gereği devletimizin resmi memuru ve birçoğu en az ilahiyat fakültesi mezunu, pek çoğunun da yüksek lisans ve doktora yapmış durumda olduğunu da dikkate almak gerekir."

Batılı ülkelerde nikahları kıyanlar arasında din adamlarının bulunduğunu ve kültürleri gereği kilisede nikah kıyıldığını hatırlatan Filiz, "Oysa bizde gelen tasarıda camide nikah kıyma yok. Sadece resmi nikah kıyma yetkisi olanların alanı genişletilerek müftüye de bu yetki veriliyor, belediye başkanı, onun yetkilendirdiği memur, muhtar, nasıl resmi nikah kıyıyorlarsa aynı kurallara uyarak müftülere de bu yetki veriliyor." ifadelerini kullandı.

Bu tasarıya karşı çıkanların, "Müftülerin nikah kıyması ile çocuk yaşındaki evliliklerin artacağı" iddiasında bulunduğuna işaret eden Filiz, "Evlenme yaşında Medeni Kanun hükümlerinde bir değişiklik yok. Dün neyse bugün de o. Aksine yapılacak düzenleme ile kayıt dışı evliliğin önüne geçilmesi öngörülüyor. Toplumumuzun birçoğunun uyguladığı bir gelenek olan resmi nikahtan sonra imam nikahı tabir edilen durumu ya da resmi nikah yapılmaksızın doğrudan imam nikahı kıyarak kayıt dışı durumu ortadan kaldıran, kadınlarımızın lehine düzenleme yapan bir değişikliktir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA