Miniklere El Yıkama Teknikleri

15 Ekim “Dünya El Yıkama Günü” kapsamında Zeytinburnu’nda gerçekleşen etkinlikte miniklere doğru el yıkama tekniği anlatılırken küçük yaşlardan itibaren el yıkama alışkanlığı kazanılmasının önemine dikkat çekildi.

Zeytinburnu Belediyesi ve Koç Üniversitesi Hastanesi işbirliğiyle 15 Ekim ‘Dünya El Yıkama Günü’ dolayısıyla el hijyeninin önemine dikkat çekmek amacıyla ‘El Yıkama Alışkanlığı Projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsamında Zeytinburnu Celalettin Gözüsulu İlkokulu’nda gerçekleşen etkinlikte Koç Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Süda Tekin çocuklara doğru el yıkama tekniğini uygulamalı olarak anlattı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın da katıldığı etkinlikte minik öğrencilere küçük yaşlardan itibaren el yıkama alışkanlığı kazandırılarak eller aracılığıyla bulaşan birçok hastalığın önüne geçilmesi hedefleniyor. Etkinlikte çocukların eğlenirken öğrenmesini sağlamak amacıyla okula gelen animatörler de çocuklara keyifli anlar yaşattı. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde el hijyeninin öneminin vurgulandığı etkinlikte çocuklara içerisinde sıvı ve kuru sabun, ıslak ve kuru mendil ile eğitici broşürün bulunduğu el temizleme seti hediye edildi.

“Hastalıkların büyük bir çoğunluğu elden diğer insanlara bulaşıyor”

Çocukların el yıkama alışkanlığı edinmesinin onları birçok hastalıktan koruyacağını dile getiren Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “El yıkama da bir alışkanlık bilim insanları ifade ediyor, hastalıkların en az yarısı elden bulaşıyor diyorlar. El yıkamayla bu bulaşmanın önüne rahatlıkla geçilebileceğini ifade ediyorlar. Alışkanlık küçükken başlar ve bizde Zeytinburnu’muzdaki tüm ilkokullarımızda el yıkama seti dağıtıyoruz. Çocuklarımızın ellerini nasıl yıkamaları gerektiğini anlatmış oluyoruz. Hastalıkların büyük bir çoğunluğu elden diğer insanlara bulaşıyor, ellerimizi usulüne uygun yıkadığımız takdirde bu bulaşma ihtimalinin büyük ölçüde ortadan kalkacağını ifade ediyorlar” diye konuştu.



“El yıkamayla bulaşıcı hastalıkların yüzde 60’ı 70’ı önlenebilir”

İnsanların gün içinde birçok şeye dokunduğunu çoğu hastalığın da eller aracılığıyla bulaştığını ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Süda Tekin, “Zeytinburnu Belediyesi ve hastanemizin işbirliğiyle yapılan bir proje. Dünyada salgın ve bulaşıcı hastalıkları engellemenin en önemli yolu el hijyeni, çocuklar küçüklükten itibaren bunu öğrensin istiyoruz. El yıkamayla bulaşıcı hastalıkların yüzde 60’ı 70’i çok rahat önlenebilir. Bugün çocuklara güzel bir kit dağıttık. Lavabo başında eller nasıl yıkanır, tırnak kesiminin, doğru el yıkamanın önemini vurguladık” dedi.



“Yıkamazsak hasta olur, doktora gideriz”

Ailesinin kendisini el yıkamak konusunda sürekli uyardığını söyleyen 1’inci sınıf öğrencisi Duru Beren Var, “Ellerimizi yıkamamızı söylediler. Yıkamazsak hasta olur, doktora gideriz, iğne yaparlar. Ellerimi yıkıyorum sabunla sonra kuruluyorum” şeklinde konuştu.



“Ellerimizi yıkamazsak mikrop kapar”

Ellerini nasıl yıkacağını eğitim sayesinde daha iyi öğrendiği dile getiren 1’inci sınıf öğrencisi Yiğit Kayra Kaçmaz, “Ellerimizi yıkamazsak mikrop kapar, yıkarsak kapmaz. Ellerimizi sabunla yıkıyoruz, yıkamazsak simsiyah olur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA