Kerkük'te Durum Sakin

Irak Ordusu’nun Kerkük’te kontrolü sağlamasının ardından kent sakinliğini koruyor.

Irak’ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu, dün gece başlattığı Kerkük operasyonunu sürdürüyor. Irak ordusu gece yarısı Kerkük’te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlatmıştı. Operasyonlar kapsamında Irak ordusu, önemli stratejik noktalarını ele geçirdi. Kerkük valilik binası, Kerkük Havaalanı, Keyvan askeri üssü, Kerkük Elektrik Dairesi ve doğalgaz yatakları gibi önemli noktalar ele geçirildi.

Kerkük Valilik binasının çatışma olmadan ele geçirildiği ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin talimatıyla da binaya bayrak çekildi. Ayrıca Kerkük İl Meclisi’nin kontrolü de Irak ordusuna geçti. Kerkük’ü peşmergeden geri alan Irak Ordusu ilk iş olarak resmi binalardaki IKBY bayraklarını indirdi. Resmi binaları peşmergenin elinden alan ordu, binalara Irak bayrağı çekti.

İlk çatışmaların yaşandığı Tuzhurmatu bölgesinde bulunan Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) binası yerleşimciler tarafından yakıldı. Irak ordusu, kentte önemli noktaları ele geçirmeye devam ederken bölge halkı ordunun Kerkük’te ilerleyişini caddelerde konvoyla kutladı. Iraklılar, bayrak sallayıp, ıslıklar çalarak sevinç gösterilerinde bulunmaya devam ediyor. Dün yapılan operasyonun ardından Kerkük güne oldukça sakin başladı.

Kerkük’te gece boyunca güvenliği sağlayan Türkmen birlikleri günün ağarması ile birlikte güvenliği yeniden göreve başlayan Kerkük polisine devretti. Kerkük’te birçok resmi binanın da hizmete açıldığı öğrenildi. Akşam saatlerinde dışarı çıkma yasağı olan Kerkük’te gündüz saatlerinde herhangi bir problemin yaşanmadığı öğrenildi.

Ayrıca, 2014 sonrasında Irak ordusunun Kerkük’ü tamamen ele geçirmesinin ardından Kerkük’ü yöneten ve Barzani yönetimine bağlı albay ve generallerden kentten ayrıldığı öğrenildi.
Kaynak: İHA