'Karamürsel'in Kültür Ve Tabiat Varlıkları Envanteri' Projesi

Karamürsel ilçesinde, "Karamürsel’in Kültür ve Tabiat Varlıkları Envanteri" projesi kapsamında yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, yaptığı açıklamada, proje kapsamında ilçeye bağlı köylerin kültür ve tabiat varlıklarının kayıt altına alınacağını belirtti.

Bu bilgilerin kitap haline getirileceğini vurgulayan Kaymakam Narinoğlu, "Toplumsal değerler; teknolojik gelişmeler nedeniyle günümüzde hızla değişmektedir. Bu değişim beraberinde birçok geleneksel kültürün değişimine ve yok olmasına yol açmaktadır. Geleneksel mimari üslubu sergileyen tarihi yapılar yerlerini bir bir beton binalara bırakmış, yüzyıllardır süregelen adetler kaybolmaya yüz tutmuştur." ifadelerini kullandı.

Narinoğlu, bir şehrin kimliğini oluşturan kültürel unsurların yok olmaması için gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini kaydederek, aksi halde sıradan, kimliksiz şehirlerin ortaya çıkacağını ve çocukların geleneksel değerlerden yoksun kalacağını vurguladı.

Karamürsel'in çok kültürlü yapısıyla eşine az rastlanır bir ilçe olduğuna işaret eden Narinoğlu, şunları kaydetti:

"Karamürsel, 1880’li yıllarda 2 bin 125 kilometrelik bir alana sahip iken bugün o miktar 258 kilometrekareye inmiş. Karamürsel ilçesi, Osmanlı Devleti'nin ilk Kaptan-ı Derya ünvanına sahip denizcisi Karamürsel Alp’in fethettiği çok önemli ve stratejik bir noktada yer almaktadır. Karamürsel’in ilk yerleşim bölgesinin bugünkü Defne-Ereğli köyü arasında olduğu bazı tarihçiler tarafından ileri sürülmektedir. Karamürsel’in köyleri Karadeniz, Balkanlar ve buna benzer yerlerden yapılan göçler nedeniyle kültürel zenginliğine kavuşmuştur. Yerel halk ve göçler sonucu gelen insanların karışıp kaynaşmasıyla ortaya çıkan kültürel zenginlik Karamürsel’in köylerine değerine değer katmıştır. Karamürsel halkının zengin kültürel yapısını tanıtmak, kaybolmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerini kayıt altına alarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla bir proje başlattım. Köylerimizin kendine özgü çok kültürlü yapısının tanıtılması, gelenek, görenek ve adetlerin kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik bu proje, Karamürsel’in genelinde tüm ilçe ve köylerini kapsamaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde oluşan araştırma ekibimiz, yüzlerce kilometre yol katetmiş, yüzlerce kişiyle görüşmüştür."

Kaynak: AA