İşçi-İşveren Anlaşmazlıklarına Çözüm

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, İş Mahkemeleri Kanunu'nun, dava açmadan önce arabulucuya başvurulmasını öngördüğünü bildirdi.

Milletvekili Tin, yaptığı yazılı açıklamada, iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulleri ile ilgili İş Mahkemeleri Kanunu hakkında bilgi verdi.

TBMM Genel Kurulda kabul edilen kanunla işçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davası açmadan önce arabulucuya başvurulmasının öngörüldüğüne işaret eden Tin, şunları kaydetti:

"Meclis'te hayata geçirdiğimiz yasal düzenlemelerle iş hayatında kapsamlı dönüşüm ve değişimlere imza atıyoruz. Son çıkardığımız İş Mahkemeleri Kanunu ile bir kolaylığı daha işçi ve işverenlerimizin hizmetine sunuyoruz. Bu düzenlemeyle birlikte iş ilişkisi kapsamında işçi veya işveren birbirlerine karşı daha medeni şekilde hareket edecek ve hakarete varan diyaloglar ve anlaşmazlıklar sona erdirilecektir. Bu kapsamda artık işverenin işyerindeki mal ve malzemeleri zararından doğan tazminat talepleri de dava açılmadan arabulucu marifetiyle çözülme yoluna gidilecektir."

Arabuluculuk düzenlemesinin iş barışının sağlanmasına önemli katkı sağlayacağını dile getiren Tin, "İş sözleşmesi fesih edilen işçi sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiasıyla bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurabilecek. Başvurudan sonuç alamaması halinde iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açabilecek." dedi.

Kaynak: AA