Aşk Acısını Unutmak İçin 6 Aydır Pedal Çeviriyor

Tayvan’lı 29 yaşındaki Patalog Yan Bo, kız arkadaşının kendisini terk etmesinin acısını unutmak için 6 ay önce başladığı bisiklet yolculuğunda Muğla’da mola verdi. ENVERÇEVKO Derneği’nin uzun yol bisiklet sürücüleri için 1-2 günlük dinlenmelerİ amacıyla Gülağzı Mahalle Muhtarlığınca tahsis edilen ve Menteşe Belediyesi’nin donanımını yaptığı konukevinde konaklayan Tayvan’lı Bo, Türkiye’de gördüğü sıcak ilgi karşısında hayli şaşkın olduğunu açıkladı.

Aşk Acısını Unutmak İçin 6 Aydır Pedal Çeviriyor
Tarihi İpek yolunu takip etti

Çin’den Paris’e seyahat eden Tayvanlı bisikletçi Bo, “Mesleğim Patalog. Yolculuğa Çin’den başladım ve Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Afganistan Türkmenistan, İran ve ardından Nahçivan üzerinden Iğdır’dan Türkiye’ye giriş yaptım. 6 aydır bisikletim ile yolculuk yapıyorum. Muğla’dan sonra Denizli, İzmir, İstanbul’dan sonra Yunanistan, Arnavutluk, Hırvatistan, İtalya ve son olarak Fransa’nın başkenti Paris’te yolculuğumu sone erdireceğim” dedi.

“Herkes Çay içmem için davet ediyor”

Türkiye ile ilgili izlenimlerini aktaran Tayvanlı bisikletçi, “Türkiye gerçekten çok güzel. Manzarası ve doğal güzellikleri ile iklimi çok iyi. İnsanlar çok dost canlısı. Bisiklet ile yolculuk yaparken herkes ‘Çay, çay, çay’ diye seslenmesi ve ikramda bulunması çok güzel” dedi.

“Bisikletçi konuk evi benim için lüks”

Yolda karşılaştığı Ula’lı bisikletçilerin kendisine çok yardımcı olduğunu belirten Bo, “Beni buradaki Bisikletçi Konuk evine

getirdiler. Konuk evinde duş var, mutfak var, yatak var. Bu benim için lüks. Ben normalde bisiklet ile yolculuk yaparken ağaçlık alan veya ormanlık alanda tenha bir yer bularak çadırda kalıyorum. Benim için burası gerçekten çok güzel ve lüks yer” dedi.

“Kız arkadaşım benden ayrıldı”

Bisiklet turuna çıkması için bütün şartların oluştuğunu belirten Bo, “Öncelikle birinci sebebi bisiklet kullanmayı çok seviyorum. İkinci olarak 10 yıl önce tanıştığım bir bisikletçi sayesinde dünya turu yapmaya karar vermiştim. Üçüncü sebep olarak yaklaşık bir yıl önce kız arkadaşım benden ayrıldı. O anda tura çıkmanın tam zamanı diye düşündüm, bütün hazırlıklarımı tamamlayarak turuma başladım. Bunun yanında daha önce Türkiye’de üç ay boyunca bisiklet turu yapan Tayvanlı bir bayan bana özellikle Türkiye’ye gitmemi şiddetle tavsiye etti” dedi.

Tarihi ipek yolu ile ilgili konuşan Ba, İpek Yolu sadece ticari bir yol değildir. Dünya tarihini derinden etkilemiş bir yoldur” dedi.

Sadece vizede sıkıntı yaşadı

Tayvan’lı bisikletçinin Türkiye’den tek şikâyeti ise vize süresi. Türkiye’nin Tayvanlılara 1 aylık bir vize verdiğini belirten Yan Bo, Avrupa ülkelerinde vize sıkıntısı yaşamadığını, Türkiye’de ise uzun süren bisiklet yolculuğu nedeniyle Rodos’a gidip gelmek zorunda kaldığını açıkladı.

Muğla Enerji Verimliliği Çevre Koruma Derneği (ENVERÇEVKO) Yönetim Kurulu üyesi Adnan Çangır, ENVERÇEVKO Derneği’nin özellikle sürdürülebilir ulaşım konusunda çalışmalarının olduğunu söyledi.

Çangır, "Son yıllarda özellikle EuroVElo konusu yaptığımız çalışmalar ivme kazandı. Derneğimiz Avrupa Bisikletçiler Federasyonunun üyesi ve EuroVelo’nun Türkiye koordinatörü. Yerel yönetimler ile yaptığımız çalışmalar sonrası Menteşe ilçesine bağlı Gülağzı Mahallesinde içinde bulunduğumuz konuk evi derneğimize tahsis edildi. Bisikletçi Konuk Evi, özellikle uzun yol bisikletçileri için tasarlanmış bir bina. Aynı zamanda dernek ofisi olarak da kullanıyoruz. Uzun yol bisikletçilerinin yararlanabilecekleri mutfak, duş, yatak var"
Kaynak: İHA