Almanya'da 'Ekonomi Güveni' Ekimde Hafif Arttı

Almanya'da ZEW Ekonomik Güven Endeksi ekimde hafif artışla 17,6 puana çıktı ZEW Başkanı Wambach:'Gelecek altı aylık döneme ilişkin iyileşmiş görünüm, özellikle önceki aylarda görülen şaşırtıcı derecede olumlu büyüme rakamlarının bir sonucu'.

Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da bu ay, eylül ayına kıyasla 0,6 puan artarak 17,6 puana yükseldi.

Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW'den yapılan açıklamaya göre, kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da ekimde bir önceki aya kıyasla 0,6 puan arttı.

Eylülde 17 puan olan endeks, bu ay hafif artışla 17,6 puan seviyesine çıkmasına karşın 23,8 puan olan uzun vadeli ortalamanın altında kalmaya devam etti.

Almanya'da ekim ayı Cari Durum Endeksi ise eylüle kıyasla 0,9 puan azalarak 87 puana indi.

Finansal piyasa uzmanlarının Avro Bölgesi’nin ekonomik gelişimi hakkındaki değerlendirmeleri de önemli ölçüde bozuldu. İlgili gösterge 5 puan azalarak 26,7 puana geriledi. Buna karşılık Avro Bölgesi’ndeki mevcut ekonomik durum göstergesi 1 puan artarak 36,5 puana çıktı.

- "İyileşmiş görünüm, özellikle önceki aylarda görülen olumlu büyüme rakamlarının sonucu"

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, gelecek altı aylık döneme ilişkin iyileşmiş görünümün, özellikle önceki aylarda görülen şaşırtıcı derecede olumlu büyüme rakamlarının bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Ağustos ayında, hem üretim hem de gelen sipariş rakamlarının beklenenden belirgin şekilde daha iyi olduğuna diikati çeken Wambach, şunları kaydetti:

"Alman ihracatının çerçeve koşulları, Avrupa'nın olumlu büyüme rakamları ile daha da geliştirildi. Enflasyon oranının tekrar yükselmesi ve enflasyonda daha da artış beklentisi, Almanya'da olumlu bir ekonomik gelişmeye işaret ediyor ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) para politikasında bir değişikliği daha mümkün hale getiriyor."

Endekse ilişkin anket, 2-16 Ekim döneminde 205 analistin katılımıyla gerçekleştirildi. Ankete katılanlara, gelecek 6 aya ilişkin beklentileri soruldu.

Kaynak: AA