AB'den Malta'da Gazeteci Öldürülmesine Tepki

AB Komisyonu Baş Sözcüsü Schinas: 'Dünkü saldırıda tanınan ve saygın gazeteci Daphne Caruana Galizia'nın yaşamını yitirmesi bizi dehşete düşürdü. AB Komisyonu bu saldırıyı en sert biçimde kınıyor'

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, "(Malta'da) Dünkü saldırıda tanınan ve saygın gazeteci Daphne Caruana Galizia'nın yaşamını yitirmesi bizi dehşete düşürdü. AB Komisyonu bu saldırıyı en sert biçimde kınıyor." dedi.

Schinas, günlük basın toplantısında Malta'da otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci ve blog yazarı Galizia hakkında açıklamalarda bulundu.

Galizia’nın Malta’da araştırmacı gazeteci olarak 30 yıldır çalıştığını anımsatan Schinas, "Dünkü saldırıda tanınan ve saygın gazeteci Galizia'nın yaşamını yitirmesi bizi dehşete düşürdü. AB Komisyonu bu saldırıyı en sert biçimde kınıyor." diye konuştu.

Schinas, adaletin yerini bulacağına inandığını belirterek, "Bir gazetecinini araştırma yapması, rahasız edici sorular sorması ve etkili haberler yazması değerlerimizin merkezindedir ve bunun her zaman güvence altına alınması gerekir." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl patlak veren ve kamuoyunda "Panama Belgeleri" diye bilinen olayın Malta ayağına dair ortaya çıkardığı bilgilerle gündeme gelen 53 yaşındaki Galizia, dün akşam saatlerinde Bidnja semtindeki evinin yakınlarında otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını kaybetmişti.

Malta'da en çok okunan bloglardan birinin sahibi olan Galizia, geçen yıl Joseph Muscat liderliğindeki İşçi Partisi (LP) üyelerinden Konrad Mizzi ile Başbakan'ın Özel Kalem Müdürü Keith Schembri'nin Panama merkezli offshore şirketlerinin olduğu bilgisini kamuoyuna aktaran kişiler arasında gösteriliyordu.

Galizia'nın, 15 gün önce ölüm tehditleri aldığına dair savcılığa başvuruda bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Kaynak: AA