Yozgat'ta Hububat Ekim Çalışmaları Başladı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler hububat ekim çalışmalarına başladı.

Yozgat'ta Hububat Ekim Çalışmaları Başladı
Kuraklık sebebiyle zor bir yıl geçiren Yozgatlı çiftçilerin bir kısmı hububat ekimine başlarken, bir kısmı da tarlalarını ekime hazırlıyor. Mazot, gübre ve tohum gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınan çiftçiler, ürünlerinin düşük fiyata satılması nedeniyle maliyeti kurtaramadıklarını belirtiyor.

Yerköy ilçesine bağlı Orhan köyünde çiftçilik yapan Talip Bozkurt çiftçilerin girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu vurgulayarak hasat döneminde çiftçilerin ürünlerinin ucuza satıldığını ifade ederek," Tarlamı genelde sertifikalı tohum kullanarak ekimini yapıyorum. Bu yılda yine ekim için kilosu 2 lira 25 kuruşa sertifikalı tohum aldım. Şimdi tarlalarımı sertifikalı tohumla ekimini yapıyorum. Biz çiftçiler olarak girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz. 2 lira 25 kuruştan tohumluk alıyorum tarlamı bunla ekiyorum hasat döneminde aynı buğdayı kilosu 80 kuruşa zor satıyorum. Gübrenin tonu bin 300 lira, mazotun litresi 5 liraya yaklaştı. Hal böyle olunca biz çiftçiler emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İki buçuk ton buğday satıp bir ton tohum alıyoruz" dedi.

Çiftçi Necati Özer ise,"Son yıllarda mevsimin kurak geçmesinden dolayı özellikle hububat hasat döneminde ürünlerimizde verimde düşüş oldu. Hal böyle olunca verilen fiyatlarında biz çiftçileri tatmin etmemesi çiftçilikle geçimini sağlayan bizleri sıkıntıya soktu. Mazot ve gübre fiyatları her yıl artarken biz buğdayımızı bir önceki yılla aynı fiyattan satmak zorunda kalıyoruz. İnşallah bu yıl devletimiz biz çiftçilerin yüzünü güldürecek şekilde emeğimizin karşılığı olan bir fiyattan ürünlerimizi satarız" şeklinde konuştu.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz da ilçe genelinde yaklaşık 500 bin dekar alanda ekim yapılacağını belirterek bölge çiftçisinin ekime başladığını söyledi.

Kaynak: İHA