Yemen'de Islah Partisi Üyelerine Yönelik İhlaller

Parti üyelerine yönelik ihlallerin durdurulması ve gözaltına alınanların serbest bırakılması için uluslararası toplumun harekete geçmesi istendi.

Yemen'in önde gelen siyasi aktörlerinden Islah Partisi üyelerine yönelik ihlallerin durdurulması ve gözaltına alınanların serbest bırakılması için uluslararası toplumun harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

İsviçre merkezli Yemen insan hakları kuruluşu Sam Hak ve Özgürlükler Örgütünden yapılan açıklamada, Aden ilinde Terörle Mücadele güçlerinin, geçen çarşamba, Islah Partisi üyelerinin evlerine baskın yaptığı ve Parti Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Abdulmelik ve Aden Tıp Birliği Genel Sekreteri Ammar Muhammed Fari'nin de arasında olduğu bazı parti üyelerini gözaltına aldığı kaydedildi.

Açıklamada, gözaltı operasyonlarının uluslararası hukuka aykırı ve aşağılayıcı bir şekilde gerçekleştirildiği belirtilerek, bu adımlarla barışçıl muhalefetin sindirilmeye ve korkutulmaya çalışıldığı belirtildi.

Tutukluların bir önce serbest bırakılması çağrısı yapılan açıklamada, Yemen'deki keyfi tutuklamalara son verilmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi istendi.

Aden'de Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yakınlığı ile bilinen İslam alimi Yasin el-Adeni'nin geçen salı günü bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından bu tutuklamaların yapılması dikkati çekmişti.

Yemen'deki meşru hükümet ile beraber hareket eden ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona destek veren Islah Partisi, İhvan ile yakınlığı nedeniyle, BAE tarafından tehdit olarak görülüyor.

BAE, koalisyon güçlerinin 26 Mart 2015'te "Kararlılık Fırtınası" adıyla başlattığı, 22 Nisan'da da "Umuda Dönüş" ismiyle sürdürdüğü operasyonların askeri anlamda en etkin ülkelerinden biri olarak biliniyor.

Kaynak: AA