Yazarlığa İlk Adımı Bakanlık Desteğiyle Atıyorlar

İçel'de yazarlık hayali olan lise öğrencileri, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği GENÇDES projesi kapsamında yazma becerilerini geliştirme eğitimi alıyor Çeşitli sanatsal etkinliklerle bu alana bilinçli bir giriş yapmaları sağlanan gençler, yazarların metinlerini teknik ve sanatsal açıdan inceleme imkanı buluyor Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Çelebiyılmaz: 'Öğrencilerimiz içindeki bu cevheri inşallah beraberce ortaya çıkaracağız. Geleceğin yazarlarını bu sayede kazanmış olacağız'

İçel'de yazar olma hayali bulunan lise öğrencileri, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği GENÇDES projesi kapsamında yazma becerilerini geliştirici eğitimler alıyor, çeşitli sanatsal etkinlikler yaparak hedeflerine giden yolda ilk adımı sağlam atmanın heyecanını yaşıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, gençlere yönelik üretilecek eser ve projelerin hayata geçirebilmesini sağlayacak destekleme programı GENÇDES kapsamında, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce "Bir Yaratı Coşkusu Projesi" adıyla okuma ve yazma atölyesi kuruldu.

Mehmet Akif Ersoy Sosyal Bilimler Lisesi bünyesinde geçen ay kurulan atölyede 30 öğrenci program kapsamında yazarlık eğitimi alıp, yazarların metinlerini teknik ve sanatsal açıdan inceliyor.

Öğrenciler atölyede metinlerin sanatsal yönünü tanıyıp, duygu ve düşüncelerini kağıda aktarma şansı yakalarken, yazarlarla bir araya gelme fırsatını buluyor.

Bazı öğrenciler, aldıkları eğitimin katkısıyla yazılarını kitap haline getirerek, raflarda yer bulmasını hedefliyor.

Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Kamil Çelebiyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuma alışkanlığı eksikliğinin Türkiye'nin önde gelen sorunları arasında ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Okuma alışkanlığını artırmak için projeler yaptıklarını anlatan Çelebiyılmaz, şunları dile getirdi:

"Ancak bunun yanında okumanın etkisini ve verimliliğini arttırabilmek için yazma etkinliğini de beraberinde getirme gibi düşüncemiz oldu. Bu işi yapabileceğine inandığımız öğrencilerin yer aldığı Mehmet Akif Ersoy Sosyal Bilimler Lisesinde bir proje gerçekleştirdik ve yazı atölyesi kurduk. Burada öğreciler etkin okuma faaliyetlerinin yanı sıra bazı metinleri sanatsal açıdan inceleme imkanı buluyor. Ardından yaptıkları değerledirmeler sonucu yazma işlemine geçiyorlar."

Çelebiyılmaz, iyi bir yazar olma hayali olan öğrencilerin hedeflerine giden yolda ilk katkıyı Bakanlık desteğiyle sunmanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Öğrencilerimizin hayalerinin yanındayız. Öğrencilerimiz içindeki bu cevheri inşallah beraberce ortaya çıkaracağız. Geleceğin yazarlarını bu sayede kazanmış olacağız" diye konuştu.

- Öğrenciler kendilerini tanıma fırsat buluyor

Mehmet Akif Ersoy Sosyal Bilimler Lisesi 10. sınıf öğrencisi Kardelen Avcı (17) da eğitimin kısa süre önce başlamasına rağmen büyük faydalarını gördüklerini söyledi.

Avcı, 2 yıldır bir edebiyat sitesinde yazı yazdığını anlatarak, "Bu etkinliğe katılmadan önce çok bilgili olduğumu düşünüyordum. Etkinliklerle beraber daha bu işin çok başında olduğumun farkına vardım. Bu sürecin sonunda daha iyi bir kademede olacağımı, yazılarımdaki değişikliği daha çok insanlara yansıtabileceğimi düşünüyorum. Yazılarıma devam edeceğim." dedi.

Aynı okulda öğrenim gören Evren Sarı (17) ise birçok edebiyat sitesinde yazı yazdığını aktardı.

Okullarında kurulan atölyede okuma alışkanlığı üzerine etkinlikle yapıp, yazarların eserleri hakkında yorumlarda bulunduklarını vurgulayan Sarı, "(Şair adamın günlük hikayesi) adında bir kitap çalışmam var. Bu sürecin ardından bu kitabım eminim raflarda olacak. Bu etkinlik sürecimiz sonrasında da kendimizi geliştirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA