Türkiye Ve Rusya Ombudsmanlık Kurumlarının İşleyişi Çalıştayı

Türkiye Kamu Başdenetçisi Malkoç : 'İlişkilerimizin bundan sonra da bugünkünden çok daha iyi olacağı kanaatindeyim'.

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bundan sonra çok daha iyi olacağı kanaatini taşıdığını söyledi.

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen, "Türkiye ve Rusya Ombudsmanlık Kurumlarının Görev, Yetki ve İşleyişi ile Uluslararası Faaliyetlerinin Görüşülmesi Çalıştayı", Antalya'nın Lara Oteller Bölgesi'nde bir otelde başladı.

Çalıştay dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Kamu Başdenetçisi Malkoç, Rusya Federasyonu'ndan milyonlarca kişinin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, ayrıca Antalya'da 10-15 bin kadar yerleşik Rus vatandaşının yaşadığını söyledi.

Önceki yıllarda yaşanan uçak krizinin iki ülke liderlerinin karşılıklı anlayışı ve iki halkın dostlukları sayesinde çözüldüğünü anımsatan Malkoç, "Karşılıklı gidiş ve gelişlerin uçak krizinden öncesinden daha fazlasına denk gelmesi çok önemli. İlişkilerimizin bundan sonra da bugünkünden çok daha iyi olacağı kanaatindeyim. Rusya'da da çok sayıda iş adamımız ve Türkiye'den gidip çalışanlarımız var. Onların da sorunları oluyor. Biz ombudsmanlar olarak karşılıklı çözmeye çalışıyoruz." dedi.

Çalıştayda özellikle üç konuyu ele alacaklarını söyleyen Malkoç, şöyle devam etti:

"Rusya'dan ülkemize gelen Türkiye'de ikameti olan ya da turistik amaçlı Rus vatandaşlarının aldıkları hizmetleri daha iyi hale nasıl getirebiliriz? Gerek bize gerekse Rus ombudsmanlara intikal etmiş sorunları nasıl çözebiliriz? Son olarak da Avrasya ombudsmanlığı kurulması konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağız. Umut ediyorum ki karşılıklı ilişkiler Türk ve Rus halkı arasındaki dostluğu ve dayanışmayı daha ileri noktaya taşıyacaktır. Sosyal, kültürel ve turizm amaçlı hedeflerimizi daha yükseklere taşıyacaktır. Türkiye turizm açısından çok önemli bir noktada. Antalya'ya yoğun olarak gelen turistler Rusya'dan gelen komşularımız. Onların memnuniyeti bizim de memnuniyetimiz."

- Rusya İnsan Hakları Yüksek Komiseri Moskalkova

Rusya Federasyonu İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatiana Moskalkova da bu tür çalışmaların iki ülke arasında güzel ilişkiler sağladığını ve bu çalıştayın amacının ülkeler arasındaki ilişkiyi daha iyi bir aşamaya getirmek olduğunu söyledi.

Karşılıklı ilişkilerle ilgili Rusya'da yapılan çalışmalara değinen Moskalkova, "Bu sene Rusya Devlet Başkanlığınca bir yönetmelik imzalandı. Bununla birlikte Türk vatandaşları daha özgür davranabiliyor. Aynı zamanda Türk şirketleri kendi işlerini daha kolay yapabiliyor. Türkiye'de üretilen tarım ürünlerinin ülkemize daha rahat girebilmesi için bir yönetmelik imzalandı. Aynı zamanda Türk tur operasyonu yapan şirketler için de bu geçerli. Charter uçuşları artık kolay bir şekilde yapılabilir. Bu tür adımlar Rus ve Türk vatandaşları için. Hak ve özgürlükler daha rahat kullanılabiliyor." dedi.

Rus vatandaşları olarak Türkiye'de bir sorunla karşılaşmadıklarını ya da az miktarda sorun yaşandığını belirten Moskalkova, kültür, eğitim ve turizm konularında sorun bulunmadığını anlattı.

Moskalkova, Türk okullarına giden çocuklarından İslam dinine mensup olmadıklarına ilişkin belge istendiğini ve bu belgeyi almakta zorluk yaşadıklarını ifade etti.
Kaynak: AA