Şizofren Şairin 'Kardelen'i

Şiir yazarak şizofreniyi yenmeye çalışan şair Durmuş Tunacık, Sevda Pınarı şiir dizisinin 7’ncisi olan ’Kardelen’ adlı şiir kitabını çıkardı.

Şizofren Şairin 'Kardelen'i
Ortaokul çağlarında şiir yazmaya başlayan 40 yaşındaki Tunacık, arka arkaya anne, baba ve babaannesini kaybetmenin hüznüyle yaşadığı bunalımlar sonucu şizofren hastalığına yakalandı. 7-8 defa ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde tedavi gören Tunacık, bu süre zarfında şiir yazmaya ara verdi. Şiirden vazgeçmeyen Tunacık, hastane sürecinden sonra tekrar şiir yazmaya başladı.

Şiirlerin hastalığına terapi gibi geldiğini belirten Tunacık, şiirle uğraştığında hastalığını unuttuğunu ve başka bir şey düşünmediğini söyledi.

Yazdığı kitapların tanıtımını elden yapan şair Tunacık, kitaplarını cüzi fiyatlara satarak maddi kazanç da elde etmeye çalışıyor. Son kitabına kızının ’Kardelen’ ismini koyan Tunacık, kitabında aşk, sevgi, vatan, zulüm gören halklar, ilahi aşk ve güncel konuları işliyor.

"Bana deli dediler..."

54 şiirden oluşan şiir kitabında "Bana deli dediler" isimli şiirde kendinden bir parça sunan şairin şiirinden bir kesit:

Şu dünya aleminde kara para isteyen

Diller akıllı oldu bana deli dediler

Helal haram demeden yetim hakkını yiyen

Filler akıllı oldu bana deli dediler...

Küçüğüne kırıcı büyüğüne saygısız

Burnu kaf dağındadır gelecekten kaygısız

Nefsin kölesi olmuş kalbi katı sevgisiz

Kıllar akıllı oldu bana deli dediler...

Şiir yazmanın kendisine iyi geldiğini belirten Tunacık, "Şiir yazmak bana terapi oluyor. Ortaokuldan beri şiir yazmayı seviyorum. Allah bir rahatsızlık vermiş başımız gözümüz üstüne. İsyan etmiyorum. Kendimle ve hastalığımla barışığım. Şizofreni rahatsızlığım olduğu için tedavi gördüm. Tabii sinir hastalıkları hastanesine düşünce ’deli’ damgasını yiyorsunuz. Kimseye bir yanlışımız yok. İnşaatta boyacılık yaparak ve şiirlerimden kazandığımla ailemi geçindiriyorum çok şükür. Olumsuz işleri yapanlara akıllı, bize deli diyorlar. Bundan esinlenerek böyle bir şiirde yazdım. Kardelen benim kızımın ismi. Kitabıma onun ismini koydum. İlk baskıda bin adet bastırdım" dedi.

Kaynak: İHA