Engelleri Aşan Lise Öğrencisi Servisleri Aşamadı

ŞANLIURFA – Şanlıurfa’da tekerlekli sandalye kullandığı gerekçesiyle okul servislerinin almadığı iddia edilen doğuştan bedensel engelli lise öğrencisi, bir aydır okula gidemiyor. Cep telefonu ile okuldaki arkadaşıyla görüşen ve ders konularını alıp evde çalışan engelli öğrenci, her gün gözyaşı döküyor.

Engelleri Aşan Lise Öğrencisi Servisleri Aşamadı
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Sancaktar Mahallesinde yaşayan ve doğuştan bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalye ile yaşamak zorunda kalan 18 yaşındaki lise öğrencisi Mustafa Şahap, 11 yıl boyunca çeşitli zorlukların üstesinden gelerek okula gitti. Bu yıl lise 3’üncü sınıfa geçen engelli gencin babası Halil Şahap, tekerlekli sandalyesi yüzünden servislerin oğlunu almadığını söyledi.



İki yıl boyunca normal ücretin iki katını verdi

Oğlunun okula gidebilmesi için yıllar boyunca servislere normal ücretin iki katını verdiğini, fakat bu yıl kimsenin üç katına bile razı olmadığını dile getiren Halil Şahap, yetkililerden yardım istedi. Kirada oturduğunu, herhangi bir taşıtı olmadığını ve engelli oğlu dışında 7 çocuğuna daha baktığını belirten Şahap, “İmkanım olsa okula kendim götürürüm” diyerek maddi olarak buna gücünün yetmediğini dile getirdi.

Tekerlekli sandalye yüzünden servisler almıyor

Yaklaşık bir aydır okula gidemeyen engelli genç ise cep telefonuyla arkadaşlarını arayarak o gün işlenen ders konuları hakkında bilgi alıp, geride kalmamak için evde ders çalışıyor. Kullandığı tekerlekli sandalyenin fazla yer kapladığı gerekçesiyle servislerin kendisini almadığını söyleyen Mustafa Şahap, ”Okullar açıldığından beri okula gidemiyorum. Engelli olduğum için servisler beni kabul etmiyor. Okula gidemediğimden dolayı derslerimden geri kalıyorum. Yetkililere sesleniyorum, bana yardımcı olmalarını istiyorum. Servislere para vermemize rağmen beni kabul etmiyorlar. Engelimden dolayı, bana ‘Sen engellisin, iki öğrenci yeri kaplıyorsun’ diyorlar. Babam servis yetkililerine iki öğrenci ücreti verebileceğini söylemesine rağmen yine de beni kabul etmediler” dedi.

Çaresizlik içersinde yetkililerden yardım istedi

Engelli oğlunu çeşitli zorluklarla 11 yıl boyunca okutmayı başardığını fakat bu yıl daha büyük zorluklarla karşılaştığını dile getiren baba Halil Şahap ise, “Oğlum engelli olduğu için servis yetkilileri kabul etmiyor. Servislere üç öğrenci ücreti vermeme rağmen yine de almıyorlar. Nedeni ise, bunu oğlumun engeline bağlayarak, kaldırıp indiremediklerini, vakit kaybı olduğunu söylüyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum, bizim sesimizi duysunlar. Bize yardımcı olsunlar. Nereye başvurduysam, bize yardımcı olmadılar” ifadelerine yer verdi.

“Okuyarak topluma fayda sağlamasını istiyorum”

Baba Şahap, oğlunun okuluna devam ederek topluma fayda sağlayan bir birey olmasını istediğini belirterek, “Kısmet olur da bu yıl gidebilirse lise 3’üncü sınıftan okuluna devam edecek. 11 yıldır okul okuyor. Çabalıyoruz, inşallah oğlum okuyarak topluma faydalı bir birey olur. Tek amacım, oğlumun topluma faydalı bir birey olduğunu görmek. Geçtiğimiz yıllarda, servislere iki öğrenci ücreti değerinde para verdiğimiz için kabul etmişlerdi. Bu yıl ise ne yaptıysak hiçbir servis yetkilisi engelli oğlumu kabul etmedi. El öpüyorduk, ayak öpüyorduk. Onun için oğlumu idare ediyorlardı. Burada 10 kişiyiz ve kirada yaşıyoruz. Maddi durumum olmadığı için oğlumu kendi imkanlarımla okula götüremiyorum” şeklinde konuşarak okul uzak olduğu için tekerlekli sandalye ile yürüyerek de götüremediğini söyledi.



Okul özlemini arkadaşlarını telefonla arayarak gideriyor

Mustafa Şahap, okulunu özlediğinde gözyaşlarına boğuluyor. Çaresiz kalan aile, cep telefonunu vererek arkadaşlarıyla görüşmesini sağlıyor. Arkadaşlarını arayan ve bir süre sohbet eden engelli genç, bu şekilde teselli olmaya çalışıyor. Evde bunaldığı zaman ise anne ya da babası tarafından tekerlekli sandalyeye bindirilerek sokaklarda gezdiriliyor.
Kaynak: İHA