Masal Bebek Kornea Nakli Yapılmazsa Karanlıkta Kalacak

Muğla’nın Marmaris ilçesinde doğuştan iki gözü görmeyen 4 aylık Masal bebek, kornea nakli yapılmazsa bir daha hiç göremeyecek. Masal bebeğin ailesi, nakil ve diğer gözüne protez taktırmak için gerekli olan 300 bin lira paranın toplanmasını bekliyor.

Masal Bebek Kornea Nakli Yapılmazsa Karanlıkta Kalacak
İçmeler Mahallesi’nde yaşayan Kırgızistan uyruklu Mirgül Kalbaeva (29) 4 ay önce sezeryanla Masal’ı dünyaya getirdi. Masal bebek hayata gözlerini açtığında sağlıklı görünüyordu. Ancak aile evde çocuğun gözlerinde problem olduğunu fark edip doktora götürdü. Minik Masal’ın sol gözünde yapılan muayenesinde hamilelikte ender görülen mikroftalmi yani gözün yapısından daha küçük olduğu, sağ gözünün de korneasının gelişmediği, bu yüzden iki gözünün görmediği tespit edildi. Durumu öğrenen Kırgız annenin dünyası yıkıldı. Doktorlar, Masal’ın sol gözüne protez takılması, sağ gözünün de hemen kornea nakli yapılması gerektiğine kara verdi. İzmir 9 Eylül Üniversitesine başvuran aile kornea nakli için 4 yıl beklemeleri gerektiğini, sırada 5 bin kişinin göz nakli beklediğini ancak özel ameliyatla kornea nakli yapılabileceğini bunun için de 300 bin lira gerektiğini öğrendi. Çaresiz anne parayı toplamak için Muğla Valiliğine başvurdu. Valilik aileye yardım kartı çıkartmak için yardımcı olacağını söyledi.

Şimdi Kırgız anne ameliyat için gereken paranın toplanacağı günü bekliyor.

Bebeğinin görebilmesi için yetkililerden yardım isteyen Mirgül Kalbaeva, “Bebeğimin görmediğini öğrenince dünyam başıma yıkıldı. Doktorlar sol gözünün hiç göremeyeceğini sağ gözünün ise kornea nakli yapılması gerektiğini söyledi.

Eşim işsiz, ben de çalışmıyorum. Bu parayı toplamamız mümkün değil. Devletten ve duyarlı vatandaşlarımızdan yardım elinin uzanmasını bekliyorum. Görmeyen insanların rüya göremediğini, bebeklerin ise emekleyemediğini öğrenince kahroldum. Ben çocuğumun herkes gibi dünya güzelliklerini görmesini istiyorum. Bahçeye gittiğimde limonlara bakıp ileride kızıma limonun nasıl sarı olduğunu anlatamayacağımı düşündükçe çok üzülüyorum. Ne olur bize yardım edin" diye konuştu.

Kaynak: İHA