İstanbul BM'nin Gençlik Merkezi Oluyor

İBB Meclisi, BM Habitat ile İBB Gençlik Meclisi'nin 'Dünya Yerel Gençlik Meclisleri Birliği'ni kurmasına yönelik protokolü oy birliğiyle onayladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Birleşmiş Milletler (BM) Habitat ile İstanbul Büyükşehir Belediye Gençlik Meclisi'nin "Dünya Yerel Gençlik Meclisleri Birliği"ni kurmasına yönelik protokolü oy birliğiyle onayladı.

İBB Gençlik Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, girişim sayesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye BM merkezi olmalı" çağrısının ilk adımı atıldı.

İBB Meclisi, ekim ayı toplantılarının ikinci birleşiminde, BM'nin "İnsan Yerleşimleri Programı" olan Habitat'ın gençlik birimi ile ortak bir protokole imza attı. İBB Meclisi 2. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın yönettiği oturumda gündeme gelen protokol, meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.

Protokol kapsamında BM Habitat Gençlik Birimi ile İBB Gençlik Meclisi, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, daha fazla sürdürülebilir şehir ve toplum oluşturmak amacıyla İBB liderliğinde Belediye Gençlik Meclisi ağı kuracak. Ortak faaliyetler düzenlenerek BM Habitat Programı ile İBB Gençlik Meclisi arasında iş birliği sağlanacak. Ayrıca kent gençliği teşkilatları daha kurumsal hale getirebilecek.

BM ve İBB arasında 2 yıl sürecek protokolle, Ekim 2016'da Quito Ekvador'da gerçekleştirilen Habitat 3 Konferansında alınan karar doğrultusunda Dünya Yerel Gençlik Meclisleri Zirvesi'nin toplanması ve Dünya Yerel Gençlik Meclisleri Birliği'nin kurulması da hedefleniyor.

Bu kapsamda İstanbul'a kurulacak Uluslararası Gençlik Merkezi toplamda 32 bin 850 metrekare alana sahip olacak.

Merkezde 454 araçlık otopark, konferans salonu, çok amaçlı spor ve toplantı salonu, sergi salonu, kütüphane, atölye ve derslikler, kafeterya, iç bahçeler, açık basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortları, dinlenme alanları yer alacak.

Merkezde yıllık olarak belirli dönemlerde BM ve uluslararası kurumlar için sunum ve toplantılar düzenlenmesi planlanıyor.

Uluslararası gençlik çatı organizasyonları için uzantı ofisi (liaison office) fonksiyonu taşıması planlanan merkezde farklı ülkelerden gençler yıl boyu birbirinden farklı projelerde görev alacak.
Kaynak: AA