Hava Trafik Kontrol Eğitimi

Anadolu Üniversitesi Hava Trafik Kontrol Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Çetek’in yürütücülüğünü yaptığı “Hava Trafik Kontrol Simülasyon Eğitimi İçin Avrupa Ortak Hava Sahası Hedeflerine Uygun Değerlendirme Kriterlerinin Geliştirilmesi” adlı Erasmus+ projesi kabul edildi.

Hava Trafik Kontrol Eğitimi
Projenin oluşumu, gelişimi ve amacı hakkında konuşan Yrd. Doç. Dr. Cem Çetek, “Türkiye’de yirmi yılı aşkın bir süredir Anadolu Üniversitesi kapsamında hava trafik kontrol eğitimi veriliyor. Daha öncesinde ise hava trafik kontrolörleri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin bünyesindeki kursla yetişiyordu. Yani şu an Türkiye’de hava trafik kontrolörü yetiştiren iki kaynak var. Biz şöyle yola çıktık. Artık ülkeler ortak bir hava sahası oluşturma çabasında. Özellikle Avrupa’da daha fazla hava trafik yoğunluğu olduğu için böyle projelere daha çok ihtiyaç var. Avrupa’da artık yavaş yavaş ortak bir hava sahası konsepti oluşmaya başladı.

Bu da yeni hava kontrolörlerinin her hava sahasında çalışacak nitelikte olmasını ortaya çıkardı. Biz de buna yönelik eğitim için bir öneri geliştirmeyi planladık” diye konuşarak, temel amacın Avrupa’nın farklı bölgelerinde çalışabilecek, aynı dili konuşan bir standart oluşturmak olduğunu söyledi.



“Sonuçlar Avrupa’daki hava taşımadığıyla ilgili herkesi etkileyecek bir potansiyele sahip”

Anadolu Üniversitesinin yanı sıra Zagreb Üniversitesi, Braunschweig Teknik Üniversitesinin de projeye ortaklık yaptığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Çetek, “Bu projenin ilginç karşılanan yanı, üç üniversitenin bir araya gelmesi. Ama bu üç üniversite alanında uzman olduğu için böyle bir ortaklığı uygun gördü. Tabi diğer eğitim projeleriyle karşılaştıracak olursak paydaş sayımız az. Avrupa’daki hava trafik camiası daha dar. Biz binlere değil, yüzlere hatta onlara kıyaslanacak bir rakama ulaşmaya çalışıyoruz. Ama sonuçlar Avrupa’daki hava taşımadığıyla ilgili herkesi etkileyecek bir potansiyele sahip. Türkiye’deki birlikte çalıştığımız Yrd. Doç. Dr. Fulya Aybek Çetek ve Arş. Gör. Orhan Ertuğrul Güçlü de var” ifadelerini kullandı.

“Arinkom TTO olmasaydı bu çağrıdan haberimiz olmayacaktı”

Proje kapsamında ARİNKOM TTO’nun desteklerinden bahseden Yrd. Doç. Dr. Çetek şöyle konuştu:

“Bu projeyle ilgili duyuruyu ilk olarak ARİNKOM’un bize gönderdiği bilgilendirme maili ile aldık. Maili aldığımızda Ocak ayının sonu gibiydi. Mart sonu gibi de proje teslimi vardı. İki aydan kısa bir sürede proje fikrini geliştirdik, ortakları bulup ikna ettik ve son anda projeyi yetiştirebildik. ARİNKOM proje danışmanlık sürecinde bizimle çok değerli bilgiler paylaştı. Başvuru sürecinde çok fazla yardımları oldu. ARİNKOM TTO olmasaydı muhtemelen bu çağrıdan haberimiz olmayacaktı.”
Kaynak: İHA