Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisi Tamamlandı

Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin tamamlandığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Edirne’nin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını garanti altına almak maksadıyla yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni tamamladı. Edirne’ye memba kalitesinde su temin edecek tesiste, performans testlerine başlanacak.

Proje kapsamında Kayalıköy Barajı’ndan Edirne'ye kadar isale hattı ve Edirneliler'in hizmetine sunmadan önce ham suyu memba suyu kalitesine yükseltecek içme suyu arıtma tesisi inşa edildi.

Edirne’nin 2050 yılına kadar olan uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak olan proje isale hattı ve arıtma tesisi olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Toplam 58 kilometre uzunluğundaki isale hattı Kayalıköy Barajı’ndan alınacak suyu arıtma tesisine ve Edirne’ye iletiyor. Son imalatları tamamlanmak üzere olan isale hattı ile yıllık yaklaşık 20 milyon metreküp su iletilecek.

Mevcut olan günlük 30 bin metreküp kapasiteli içme suyu arıtma tesisine ilave olarak inşa edilen ve yine günlük 30 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisinde ise bütün imalatlar tamamlandı. Yaklaşık 20 milyon lira yatırım bedeli ile inşa edilen bu arıtma tesisinde performans testlerine ise önümüzdeki günlerde başlanacak.

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun da görüşlerine yer verildi.

Eroğlu, proje ile yaklaşık 237 bin kişinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayanacağını belirterek, "Toplam 70 milyon lira yatırım bedeli ile inşa ettiğimiz isale hattı ve arıtma tesisi sayesinde Edirneli vatandaşlarımızın 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyaçlarını memba kalitesinde temin edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA