Dünya Gıda Günü

Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Erol Özkan, bir ülkenin gelişmesi ve varlığının gıda üretimine bağlı olduğunu bildirdi.

Özkan, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yaşamın sürdürülmesi için gıda üretiminin önemli olduğunu belirtti.

Gelişmiş ülkelerin gıda üretimine ciddi önem verdiklerini ifade eden Özkan, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Tarımsal üretimin tüm aşamalarında, küresel sermaye, tohum üretiminden, zirai mücadeleye, gıda üretim aşamasından üretilen gıdaların tüketim kodlarına kadar tüm süreçleri kontrol etmektedir.Bütün bu politikaları uygularken dünyanın bir çok yerinde kurgulanan savaş ve kaos ortamları en büyük belirleyici unsur olmuştur. Küresel sermaye 1980'li yıllar sonrası egemenliği altındaki ülkelerin hükümetleri eliyle uygulamaya koyduğu neoliberal tarım ve gıda politikalarıyla sermayenin egemenliğini, çiftçinin yoksulluğunu, halkın da açlığını tescil etmiştir. Uygulanan politikalar sonucu ürettiğinden bir gelir sağlayamayan çiftçi köyden kente göç ettirilerek topraklarından koparılmıştır. Dünyada açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için uygulandığı ifade edilen bu politikalar tam tersine dünyanın her yerinde açlığın ve yoksulluğun artmasına sebep olmuştur."

Özkan, Türkiye'ninda gıda üretimi konusunda ciddi adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA