Çamlıbel Beldesi Sakinleri İlçe Olmak İçin Dava Açmaya Hazırlanıyor

Çamlıbel Belde Belediye Başkanı Adem Akgül, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 1944 yılında halkın tepkisine karşı ilçeyi bir köye taşıdığını ileri sürerek haklarının geri iadesi için dava açacaklarını söyledi.

Çamlıbel Beldesi Sakinleri İlçe Olmak İçin Dava Açmaya Hazırlanıyor
Tokat merkeze yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan 5 bin nüfuslu Çamlıbel beldesinde yaşayan vatandaşlar ilçe haklarının geri verilerek iade-i itibarlarını istiyor. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Başkan Akgül, tarihi yaklaşık olarak 7 binli yıllara dayanan Çamlıbel beldesinin 1266 yılında Sivas’a bağı Artukabad olarak anılmakta iken 1921 yılında Tokat merkez Sulusaray ilçesine Artıkova ismi ile bağlanarak Nahiye haline getirildiğini söyledi.

1923 yılında Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde ilçe merkezi olan Sulusaray’daki bütün resmi binalarla birlikte meskenlerin tamamen hasara uğraması üzerine ilçe merkezi o zaman Tokat merkeze bağlı Çamlıbel beldesine taşınmış olduğunu belirten Başkan Akgül, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 1944 yılında beldeye bir ziyaret düzenlemiş olduğunu ifade ederek, "İnönü, Avrupalılaşma modelinden bahsetmesi üzerine yöre halkımızın buna aşırı tepkisiyle karşılaşmış ve dönemin Tokat Valisi İzzettin Çağpar’a talimat vererek hiçbir sebep göstermeksizin fevri ve kişisel olarak yöre halkını cezalandırırcasına 1 Haziran 1944 tarihinde ve ayrıca İnönü’nün yaveri olan Tokat Kızılca köyü (şimdiki adı ile Artova) beldemizin jeopolitik konumun, çevre köylere hitap eden merkezi durumuna, tarihi geçmişine ve yöre halkının tüm tepkilerine rağmen ilçeliği elinden alınmış, Kızılca köyüne ilçeliğimiz ismi, tarihi ve arşivleriyle birlikte Kızılca’ya taşınmıştır. Bütün bu bilgiler ışığında haksız olarak ilçeliği elinden alınan beldemizin tekrar ilçe yapılmasını yani iade-i itibarını talep ediyoruz" dedi.

Başkan Akgül, ellerinde bilgi ve dokümanlarla birlikte dava açarak yargı sürecini başlatacaklarını ifade ederek, "O zamanın idarecileri ve İsmet İnönü’ye dava açacağız. İsmet İnönü’nün bizi cezalandırma sürecinin ve zamanın valisine karşı yargı süreci başlatacağız. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız" diye konuştu.

Belde halkı da iade-i itibar yapılarak haklarının verilmesini, ilçe olarak bölgenin gelişmesini istediklerini söyledi.

Kaynak: İHA