Trabzon'un Dünü, Bugünü, Yarını Ele Alındı

Ortahisar Belediyesince düzenlenen "Trabzon'un dünü, bugünü, yarını" konulu çalıştay sona erdi.

Trabzon ekonomisinin dünü, bugünü, geleceği, eğitim, istihdam, turizm, aile ve gençlik konularının ele alındığı çalıştay tamamlandı.

İnşaat Mühendisleri Başkanı Mustafa Yaylalı, çalıştayın kapanış oturumunda yaptığı sunumda, Trabzon'un 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Dünyada Avrupa'da olmayan kültürel ve sanatsal etkinlikler burada yapılıyor. Bunlar ticaret üzerinden geliyor. Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi Trabzon'un canına can katacak bir proje olacak. Trabzon aslında ticaretin odaklandığı liman kenti özelliğini kaybetmemek için yıllarca adeta çırpındı." diye konuştu.

Trabzon'un demiryolu bağlantısı bulunan komşu ülkelerle yaptığı mal sevkiyatının daha ucuza mal olduğunu ifade eden Yaylalı, şöyle devam etti:

"Onlarla rekabet için demiryolu bağlantısı elzem hale geldi, şart oldu. Atatürk, Trabzon'da bunu gerçekleştirmek istediğini söylemişti. Yük ve yolcu taşımacılığı ayrı şeyler. Yük taşımacılığı için Erzincan'a bağlanmamız lazım. Trabzon bu bölgenin merkezidir. Trabzon kalkındıkça çevre kentler de kalkınacaktır. Ekonomisi de düşerse çevre kentlerin de ekonomisi düşer."

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan da Trabzon'un ihracatta bölge birincisi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yılda 1 milyar 300 milyon liralık ihracatımız var. Bölge şehirlerinde birinciyiz. Türkiye'nin yaş sebze ihracatında sektör birincisi Trabzon'dur. Yeni ticaret yolu Hollanda'dan Çin'e başladı ama biz yokuz. Rusya krizinden sonra sorun yaşadık. Hazar Denizi üzerinden gittik. Dalga olduğu zaman 15-20 gün gemiler orada kaldı. Kazakistan'da Türk malı piyasaya çıktığı zaman kimse Çin mallarını almadı. Kazaklar bizi Çin'in eline bırakmayın diyorlar. Kazakistan'da Türkiye'nin mallarını sergilemesini istiyorlar. Limanlarımızı geliştirmemiz lazım. Türkiye'de lojistik kanunu çıkması gerek."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ise Sümela Manastırı'nın restorasyonu ve kentteki diğer bazı kültür varlıkları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Manastırda 2015 yılında başlayan restorasyonun devam ettiğini belirten Ayvazoğlu, şöyle konuştu:

"Sümela'yı 2018 yılı içerisinde tekrar ziyaretçilerimizin ve halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Vazelon Manastırı da şehirde atıl halde bulunan ve şehrimizdeki en eski manastırlarımızdan bir tanesi. 2018 Yatırım Programına dahil etmiş bulunuyoruz. İnşallah 2018 yılında manastırımızın restorasyon çalışmalarına başlayacağız. onun da müjdesini vermek istiyorum. Nemlioğlu Konağı ise tescilli kültürel bir mirasımızdır ama bakanlığımızın uhdesinde değil. Mirasçıları tarafından eğitim amaçlı kullanılması için Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edildilmiştir."

Prof. Dr. Cemal Bıyık ise İpekyolu'nun tarihte bölge ticaretindeki etkileri konusunda bilgi verdi.

Trabzon'da iki gün süren çalıştayın sonuç bildirgesinin kitapçık haline getirileceği bildirildi.

Kaynak: AA