Çeltikte Verim Ve Fiyat Üreticisinin Yüzünü Güldürüyor

Su içinde yetişen ve işlendikten sonra pirinç haline gelen çeltik, bu yıl verim ve 2,5 lira civarındaki fiyatıyla üreticinin yüzünü güldürüyor Bafra Ziraat Odası Başkanı Tosuner: 'Son yılların en bereketli hasadını yaşıyoruz. Çeltikte randıman çok güzel. Gelecek yılın daha da verimli ve güzel olacağını tahmin ediyoruz'

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'daki çeltik üreticileri, bu yıl verim ve fiyattan memnun.

Samsun'un Bafra, 19 Mayıs, Alaçam, Yakakent, Terme, Çarşamba ve Tekkeköy ilçelerinde çiftçilerin çeltik yetiştirmek için yaptığı zahmetli çalışma, mayıs ayının son haftalarında tarlanın hazırlanmasıyla başlıyor.

Tarlalarda keşan adını verdikleri büyük kare şeklinde alanlar hazırlayan çiftçiler, daha sonra bu alana su salarak su tutmasını sağlıyor, tarla bataklık haline gelince de çeltik tohumunu toprakla buluşturuyor.

- Meşakkatli bir süreç sonunda pirince dönüşüyor

Su içinde çimlenebilen ve sudaki oksijenden yararlanabilen tek tahıl bitkisi olan çeltik, meşakkatli bir sürecin ardından pirince dönüşüyor.

Yetişmesi yaklaşık 5 ayda tamamlanan çeltiğin pirince dönüşmesi, büyük özveri ve zahmetle gerçekleşiyor. Mevsim şartları normal seyreder ve kuraklık yaşanmazsa kaliteli ve bol ürün alınabiliyor.

Çeltik tarlaları sürekli su altında bırakılıyor, belirli olgunluğa erişenler de biçerdöverlerle hasat ediliyor. Ardından kabuklarından ayrılan çeltik, pirinç haline geliyor.

- "Bol verimli ve kaliteli bir üretim gerçekleştiriliyor"

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda sektörünün stratejik ürünü pirinçte bu yıl iyi bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Çeltikte hasat döneminde bulunduklarını belirten Tosuner, "Geçen yıl kuraklık nedeniyle çeltik tarlalarına istenildiği gibi su salımı yapılamadı. Bu da üründe verim düşüklüğüne neden oldu. Bu yıl ise mevsim şartları çok uygun geçti. Bol verimli ve kaliteli bir üretim gerçekleştirilmiş oldu." dedi.

Çeltiğin biçerdöverlerle hasat edildiğini, daha sonra kurutularak pirinç fabrikalarına satıldığını anlatan Tosuner, bu yıl kilogram fiyatının 2 ila 2,5 lira arasında olduğunu kaydetti.

Tosuner, Bafra ve Çarşamba ovalarının çeltik yetiştiriciliği için çok uygun olduğunu vurgulayarak, "Son yılların en bereketli hasadını yaşıyoruz. Çeltikte randıman çok güzel. Gelecek yılın daha da verimli ve güzel olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

- Dönümden 800 ila 900 kilogram arasında ürün alınıyor

Bafra ilçesinde yaklaşık 30 yıldır çeltik tarımında çalıştığını anlatan Yahya Semiz ise bu yıl iyi ve kaliteli çeltiğin kilogramının 2 liranın üzerinde olduğunu söyledi.

Son yılların en iyi hasadının yaşandığına işaret eden Semiz, "Bu yıl dönümden 800 ila 900 kilogram ürün elde ediyoruz. Geçen yıl hem fiyat hem de üretim kalitesi düşüktü. Geçen yılki zararımızı bu yıl karşılayacağız ancak mazot, ilaç ve gübre fiyatlarının pahalı olması bizi biraz yordu. Yine de sezondan umutluyuz." ifadelerini kullandı.

Kemal Denizci ise bu yıl bütün verimli bir sezon geçirdiklerini, fiyatların da geçen yıla göre daha iyi olduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA