Bursa Kimya Firmalarına İran'da Yoğun İlgi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Kimya URGE Projesi kapsamında İran'da ikili iş görüşmelerine katılan Bursalı kimya firmaları büyük ilgi gördü.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yürütülen Kimya UR-GE Projesi kapsamında İran'da ikili iş görüşmelerine katılan Bursalı kimya firmaları yoğun ilgi gördü.

BTSO'dan yapılan açıklamaya göre, Kimya UR-GE projesi kapsamında düzenlenen yurt dışı pazarlama faaliyetiyle İran'ın başkenti Tahran'a giden Bursa kimya sektörü temsilcileri, önemli iş görüşmeleri gerçekleştirdi. İran iş dünyasından yoğun ilgi gören Bursalı firmalar, düzenlenen ikili iş görüşmelerinde önemli iş birliklerine imza attı.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, yaptığı açıklamada, Bursa firmalarının İran'da büyük bir ilgiyle karşılandığını kaydetti.

UR-GE firmalarının talep ettiği, görüşmeyi istedikleri çok sayıda firmanın ikili iş görüşmelerine katıldığına dikkati çeken Duran, görüşmeler süresince önemli iş birlikleri ve yatırım imkanlarının değerlendirildiğini belirtti.

BTSO olarak 2023 hedefleri doğrultusunda Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari ve UR-GE projeleriyle ihracatçılara yeni kapılar açmayı sürdürdüklerini aktaran Duran, "Kimya UR-GE projesi kapsamında gerçekleştirmiş olduğumuz bu ziyaret de İran'daki pazar payımızı artırabilmemiz açısından son derece önemli. Gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinin meyvelerini kısa süre içerisinde toplayacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

- "Görüşmelerde önemli iş birliklerinin temelleri atıldı"

İkili iş görüşmelerinde yer alan Kimya UR-GE projesi üye firmalarından Prusa Kimya'nın sahibi Numan Karadeniz, BTSO sayesinde İran pazarında söz sahibi olan iki önemli firmayla ön anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

İran pazarında iş yapmak istediklerini ancak bazı soru işaretlerinden dolayı bugüne dek bunu gerçekleştiremediklerini kaydeden Karadeniz, "İran pazarı bizim yer almak istediğimiz önemli pazarlardan bir tanesiydi. Ancak güvenlik ve ödeme konularında yaşanan bazı sıkıntılardan ötürü bugüne dek bir girişim gerçekleştiremedik. BTSO sayesinde buraya gelerek önemli firmalarla görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerin neticesinde de İran'ın en büyük su fabrikalarından biriyle ve deterjan üreticilerinden biriyle iki ön anlaşma imzaladık." açıklamasını yaptı.

CC Kozmetik'in Yurt Dışı Satış ve Pazarlama Sorumlusu Taha Can ise İranlı firmalarla ciddi görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Kozmetik sektöründe İran'da önemli bir potansiyel bulunduğunu görüyoruz. Gerçekleştirmiş olduğumuz görüşmeler İran'da çok güzel işler yapabileceğimize inanmamızı sağladı. Burada bir üretim tesisi kurmayı ve akabinde mağazalaşmayı amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Daha çok Bursa firmasını İran'da görmeyi istiyoruz"

İkili iş görüşmelerinde yer alan Travis İran firmasının Genel Müdürü Amir Mirbagheri, Bursa'nın kimya sektöründe önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Bursa firmalarıyla önemli iş birlikleri gerçekleştireceklerine inandığını aktaran Mirbagheri, "Gerçekten çok başarılı bir organizasyon oldu. Bizim için önem taşıyan firmalarla görüşme şansı yakaladık. İlerleyen süreçte daha çok Bursa firmasını İran'da görmeyi istiyoruz. Bu tür etkinlikler ticari ilişkilerimizin gelişmesi açısından son derece önemli." yorumunu yaptı.

İranlı MDS firmasının sahibi Bahram Pour ise Bursalı firmalarla tanışma fırsatı yakaladıkları için memnun olduğunu belirtti. İkili iş görüşmeleri sayesinde firmaların karşılıklı talep ve beklentilerini öğrendiğini bildiren Pour, yakın zamanda talepleri değerlendirmek istediklerini sözlerine ekledi.

İran'ın önemli kozmetik firmaları arasında bulunan Sabzgolsar firmasının İhracat Müdürü Farhad Mohammadi de ilk kez Türk firmalarıyla bir araya geldiklerini ve organizasyonda yer almaktan ötürü mutlu olduklarını ifade etti.
Kaynak: AA