BTK Öncülüğünde Dijital Oyunlar Tüm Yönleri İle Tartışıldı

Uluslararası Çocuk ve Bilgi Güvenliği Etkinlikleri kapsamında düzenlenen eğitimler, Çalıştay ve Dijital Oyunlar Sempozyumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

BTK Öncülüğünde Dijital Oyunlar Tüm Yönleri İle Tartışıldı
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin her geçen gün hızlanarak ilerlemesi, şehirleşme ve oyun alanlarının yetersizliği gibi nedenler çocukların oyun oynama ve sosyalleşme alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştirdi. Geleneksel oyun anlayışına karşın teknolojinin getirilerini sonuna kadar kullanan dijital oyunlar yaşantımızın önemli bir parçası haline geldi. Günümüzde artık dijital oyunlar çok farklı alanları ile bir sektör halini almış durumda. E-spor ve sanal gerçeklik gibi yeni alanların doğuşu ile sektör günden güne büyümekte. Bu büyüme başta güvenlik olmak üzere toplumsal, ekonomi ve psikoloji alanlarında birçok meseleyi de beraberinde getiriyor. Dijital oyunların çocuk gelişimi üzerine etkileri ve eğitim amaçlı kullanılması, dijital oyunlardaki kalıp yargılar, şiddet ve diğer zararlı içerikler ile oyunların derecelendirilmesi gibi birçok alt kırılma sahip oldukça geniş yelpazede incelenmesi gereken konular ile karşımızda duruyor. Özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın gelişimini göz önünde bulundurarak “Dijital Oyunlar” teması ile hazırlanan Uluslararası Çocuk ve Bilgi Güvenliği Etkinlikleri 9-11 Ekim 2017 tarihlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği koordinasyonunda gerçekleştirildi.

9 Ekim günü çocuklar için kodlama ve bilgi toplumunda aile eğitimi ile başlayacak olan etkinlikler üç gün boyunca devam etti. Eğitimler esnasında öğrenciler oyun geliştirme yolu ile kodlama programına katılırken, aileleri ise internetin güvenli kullanımına yönelik farkındalık eğitimleri aldı. Eğitimin ardından öğrencilere katılım sertifikası ve güvenli internet kullanım sözleşmesi verildi.

Etkinliklerin ikinci gününde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile oyun sektörü koordinasyonunda çeşitli çalıştaylar gerçekleştirildi.

Dijital oyunların eğitimde kullanılması, dijital oyunlarda koruma ve rehberlik, e-spor ve dijital oyun sektörünün ele alınacağı çalıştayların sonucu olarak Bakanlıklar ve sektör dijital oyunlar ile ilgili bir yol haritası ve strateji belirleyecek.

11 Ekim Günü ise uluslararası konuşmacıların da yer alacağı Uluslararası Dijital Oyunlar Sempozyumu gerçekleştirildi.

Öncelikli olarak eğitim günü etkinlikleri ve çalıştay sonuç raporlarının sunulacağı sempozyumda dijital oyunlar konusunda uzman konuşmacılar tarafından konunun farklı boyutları çeşitli konferans ve panellerle ele aldı.

Çalıştay ve sempozyum çıktıları 11-13 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan ve konu ile ilgili çeşitli bildirilerin kabul edileceği Uluslararası Dijital Oyunlar Kongresi’nde de değerlendirilecek.
Kaynak: İHA