Besicilerden Et İthalatına Tepki

Sincan Hayvancılık Bölgesi Başkanı Mermer: 'Et ithalatı devam ettiği sürece yerli üretim bitecektir. Binlerce hayvan üreticisi büyük zararlar ile sektörden çekilmek zorunda kalacaktır'

Sincan Hayvancılık Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Birol Mermer, "Et ithalatı devam ettiği sürece yerli üretim bitecektir. Binlerce hayvan üreticisi büyük zararlar ile sektörden çekilmek zorunda kalacaktır." dedi.

Mermer, Ankara'nın Sincan ilçesinde faaliyet gösteren besicilerle Sincan Hayvancılık Bölgesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Mermer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan ve 7 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ" ile kemiksiz et ithalatına izin verilmesine tepki gösterdi.

Türkiye'nin 1980 öncesinde et ve canlı hayvan ihracatçısıyken şimdi ithalatçı konumuna geldiğini belirten Mermer, son 15 yılda Türkiye'nin refah seviyesinin artmasından dolayı et tüketim miktarında bir artışın yaşandığını kaydetti.

Besicilerin yeni yatırımlar ile üretim miktarını artırmış olmalarına rağmen, et üretiminde yıllık 150 bin ton civarında açığın ortaya çıktığına dikkati çeken Mermer, "Biz besiciler olarak, Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan seslenmek istiyoruz; mevcutta olan et açığının direkt karkas ve lop et ithalatı ile karşılanmak istenmesi hayvancılık sektörüne onarımı imkansız zararlar vermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Mermer, 2010'da et ithalatının çözüm olarak düşünüldüğünü ancak yerli üretimin bitme noktasına geldiğinin görülmesi üzerine bundan vazgeçildiğini hatırlatarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının şu an aynı yanlışı tekrarladığını savundu.

- "Biz de ucuz et sağlamak istiyoruz ancak..."

"Tüketicilerimize ucuz et sağlamayı bizler de arzu ediyoruz ancak ülkemizdeki hayvan besleme maliyetleri ile biz üreticilerin ithal et ile rekabet etme şansı yoktur." diyen Mermer, şöyle konuştu:

"Yöneticilerimiz şu an kısa süreliğine piyasaya ucuz et sürüp yerli üretimi kökten bitirmek mi yoksa yerli üretimi de destekleyerek et arzının milli imkanlarla sürdürülebilirliğini sağlamak mı istiyor? Bunun kararının verilmesi gerekiyor. Şu anki et ithalatı devam ettiği sürece yerli üretim bitecektir. Binlerce hayvan üreticisi büyük zararlar ile sektörden çekilmek zorunda kalacaktır. Bunun için besicilerin kısa vadede çözüm önerisi, et açığının karkas et ithalatı ile değil, besilik hayvan varlığının artırılarak sağlanması, uzun vadede ise et ırkı damızlık üretiminin desteklenerek arttırılmasıdır."

Mermer, üreticilerin mağdur olmaması için piyasaya sürülen ithal et fiyatının 1,5-2 lira artırılarak, "haksız rekabetin önlenmesini" istedi.
Kaynak: AA