'Uzunköprü Köftesi'nin Ünü Artıyor

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinin tescilli köftesi, yaklaşık 1 asırdır damak tadına düşkün olanları bölgeye çekerken, Trakya'nın gastronomi alanındaki lezzetlerinden biri olma yolunda ilerliyor Dedesinden ve babasından öğrendiği şekliyle köfteyi müşterilerine sunan Mustafa Alsat: 'Uzunköprü köftesi, yoğurulmasından pişirilmesine yaklaşık 40 aşamadan geçer' 'Köftenin, Türkiye'ye yayılması için çalışmalar yapıyoruz'.

Adını yapıldığı yerden alan Uzunköprü köftesi, kendine özgü tadıyla Trakya'nın gastronomi alanındaki lezzetlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinin tescilli köftesi, lezzetiyle yaklaşık 1 asırdır damak tadına düşkün olanları bölgeye çekiyor.

Köfteci Mustafa Alsat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzunköprü köftesinin yoğurulmasından pişirilmesine yaklaşık 40 aşamadan geçtiğini söyledi.

Dedesi ve babasından öğrendiği lezzet sırrını günümüzde devam ettiren Alsat, Uzunköprü köftesinin Türkiye'ye yayılması için çalışmalar yaptığını belirtti.

Uzunköprü köftesinin diğer köfte çeşitlerinden farklı olduğunu vurgulayan Alsat, "Uzunköprü köftesi yüzde yüz dana etinden yapılır. Kuzu eti koyup köfteyi kebaplaştırmayız. Bu kendine has bir özelliğidir. Dananın üst kol, döş ve kaburga etinden yaparız. Köfteyi yapmak için bilmek gerek. Eti bilmek lazım, baharatı bilmek lazım ve ustalık lazım. Izgaranın demirlerinin kalınlığı, demirlerin aralarındaki mesafe bunlarda çok önemli. Köfte tabağa gelene kadar 40 aşamadan geçiyor." dedi.

Alsat, 81 yıldır aynı dükkanda, aynı lezzetle hizmet verdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Uzunköprü köftesi ismi bize aittir. Onaylı bir şekildedir. Dedemizden kalma bir meslek. Dedemden sonra babamın, babamdan sonra da benim devam ettirdiğim bir meslek. Bu değeri kaybetmek istemiyoruz. Bu değeri, insanların tatmasını istiyoruz. Köftemizi, bölgemizde yetişen danaların etlerinden yapıyoruz. Köfteyi, dedemizden öğrendiğimiz en eski yöntemlerle yapmaya çalışıyoruz. Dedemizin yaptığı gibi o özenle ve o sistemle yapmaya çalışıyoruz."

Köftenin pişme şeklinin önemine dikkati çeken Alsat, "Biz köfteyi süreki çevirerek pişiririz. Böyle yaparak köftenin her tarafının homojen şekilde pişmesini sağlıyoruz. Bu da Uzunköprü köftesinin önemli özelliklerinin başında geliyor. Uzunköprü'de karnı acıkanın aklına ilk gelen; köftedir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA