Tarih Koridoru Projesi Akçakoca'da Hayat Buldu

İzmit Belediyesi tarafından restore ve çevre düzenleme çalışmalarının gerekleştiği Kapanca Sokak ve Akçakoca Osmanlı Meydanı düzenlenen açılış töreni ile açıldı.

Tarih Koridoru Projesi Akçakoca'da Hayat Buldu
İzmit Belediyesi’nin “Tarih Koridoru Projesi” kapsamında Akçakoca Mahallesi’nde restorasyonu tamamlanan Kapanca Sokak ile Osmanlı Meydanının açılış töreni gerçekleşti. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Ozak, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, 2.Abdülhamit Han’ın 4. kuşaktan torunu Orhan Osmanoğlu ve ünlü sanatçı Erkan Petekkaya’nın katıldığı açılış törenine vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. İstiklal Marşı’nın okunması, İzmit Mehteran Takımı’nın gösterileri ile başlayan tören protokol konuşmaları ile devam etti.

Kocaeli’nin bir turizm şehri olması için çabalayacaklarını vurgulayan Nevzat Doğan, “Bu projede benim adım projenin mimarı olarak lanse edildi ama ben bir işçisiydim, bir amelesiydim. Emeği geçen çok kişi var. Burada bir tarih canlanıyor. Ben şahsım olarak her zaman uygarlıklar kurmuş, çağlar açmış çağlar kapatmış bir neslin evladı olarak, o genleri taşıyan biri olarak atalarımla hep gurur duydum. Atalarımızın bu gücünü bu ruhunu Akçakoca’da, Sırrıpaşa Caddesinde, Sapanca Sokakta yaşatmaya çalıştık. Onların yaptıklarının yanında bizim yaptıklarımız sadece bir vefa borcudur” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ise açılışta yaptığı konuşmada, “Bu hizmetler Kocaeli’mize yeni bir enerji ve güç veriyor. İzmit Belediye Başkanımızın görev geldiği ilk günden beri bu projeye büyük önem verdi. Kentimizi geleceğe hazırlamak ve turizm için önemli işler yapıldı, yapmaya devam ediyoruz. Kocaeli yapılan hizmetlerle turizm kenti olma yolunda önemli adımlar attı. Uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan bu güzel çalışılmalar için Belediye Başkanımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

“Türkiye bizim sevdamız” diyerek konuşmasına başlayan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, “Ülkemiz kültürel zenginlikleriyle, medeniyetler ülkesi. Dünyada kültür varlıklarına en çok kaynak ayıran ülkeyiz. Projenin ilk başlamasında Belediye Başkanımızla bu bölgeleri gezdik. O halini iyi biliyorum. Projeyi sabırla yürüten başta Belediye Başkanımıza bir kültür varlıkları adamı olarak canı gönülden kutluyorum. Bu Kocaeli’nin ve ülkemizin kazanımıdır. Tarihimize değerlerimize sahip çıkacağız. Bütün tarihi değerlerin hepsi bizimdir. Kültür varlıklarımızı onarıp restore etmeye devam edeceğiz. 17 bin sit alanı, 104 bin taşınmaz kültür varlığımız var. Kara burcu da restore edeceğiz. Bir tane eski restore edilmemiş tarihi eser kalmayacak” ifadelerini kullandı.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’a tarihe değer veren çalışmalarından dolayı teşekkür eden Vali Hüseyin Aksoy, “ Türkiye’de çok önemli tarihi eserlerimiz var. Bunlara sahip çıkıp gelecek nesillere aktarmak görevimiz. Belediyelerimiz bu konuda önemli işler yapıyor. Eskiden tarihi yapılar yıkılıp yerine beton binalar yapılıyordu. Artık bu zihniyet değişti tarihi eserler restore ediliyor. Bir sanayi şehri olan ilimizin turizm şehri olması yolunda önemli bir adım. Kocaeli’mize, şehrimize turizm sektörüne hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Başkan Doğan, günün anısına şehzade Osmanoğlu’na, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürüne tablo hediye etti.Protokol konuşmaların ardından yapılan dua ile açılış gerçekleştirildi.

Daha sonra katılımcılar açılışı yapan bölgeyi gezdi.
Kaynak: İHA