Su Ürünleri Ve Organik Arıcılık Destekleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 yılında su ürünleri ve organik arıcılık yetiştiriciliği yapanlara vereceği desteklere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla açıklanan 2017 yılında su ürünleri yetiştiriciliği ve organik arıcılık yapanlara sunacağı desteklere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Bakanlığın 2017 yılına ilişkin su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara verilecek destekle ilgili usul ve esasları düzenleyen tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, alabalık, midye, mersin, kalkan, fangri, mercan, sinagrit, lahoz, sivri burun karagöz, minekop, eşkine, sargoz, mırmır, sarıağız, sarıkuyruk, trança, yayın, şabut, karabalık, yılan balığı, tilapya, kerevit, karides, sülük, karadeniz alası, kırmızı benekli alabalıklar destekleme kapsamına alındı.

Bir işletmenin desteklemeden faydalanabileceği en fazla miktar yılda, 500 bin kilogram ile sınırlı olup 250 bin kilograma kadar olan kısmına birim fiyatın tamamı, geri kalan kısmı için birim fiyatın üzde 50'si dikkate alınacak. Kapalı sistem üretim desteklemeleri için kapasite sınırlaması uygulanmayacak.

Söz konusu tebliğ 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Öte yandan, organik arıcılığın geliştirilmesi, doğal kaynakların korunması, gıda güvenliğinin ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen "Organi̇k Arıcılık Yapan Yeti̇şti̇ri̇ci̇leri̇n Desteklenmesi̇ne Dai̇r Tebli̇ğ" de Resmi Gazete'de yayımlanarak bu sene başından geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Tebliğ, organik tarımı destekleme çalışmalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, organik arı yetiştiriciliği faaliyetinde bulunan yetiştiricilere organik arılı kovan için yapılacak destekleme ödemelerine ilişkin düzenleme getiriyor.
Kaynak: AA