Şirketlerin Kadın Politikalarına Yakın Takip

KEFEK, TÜİK ile yürüttüğü çalışma kapsamında 3 bin firmaya kadın politikalarını nasıl uyguladıklarını sordu KEFEK Başkanı Katırcıoğlu: 'Devletin kadınların iş hayatında, karar mekanizmalarında olmasına yönelik pek çok teşviği oldu. Yasal düzenlemelerin uygulamaya ne kadar yansıtıldığını gözlemlemeye yönelik bir çalışma geliştirdik'

SEVAL GÜLER - Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), kadınların iş hayatına katılımına yönelik yasal düzenlemelerin uygulamaya yansımasını yakın takibe alarak, 3 bin firmaya kadın politikalarını nasıl hayata geçirdiklerini sordu.

KEFEK Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, AA muhabirine komisyonlarının kuruluş yıl dönümü kapsamında Kasım ayında gerçekleştirmeyi planladıkları etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Katırcıoğlu, geçen yıl kuruluş etkinlikleri kapsamında toplumda öncü nitelikli kadınlara ödül verdiklerini hatırlatarak, geleneksel hale getirmek istedikleri benzer etkinliklerle kadınların yanında yer almaya devam edeceklerini anlattı.

Komisyon olarak kadınların, sürdürülebilir kalkınmaya daha etkin katılımının yollarını araştırdıklarını aktaran Katırcıoğlu, bu yıl gerçekleştirecekleri yıl dönümü etkinliklerinde iş dünyası ve kadını ele aldıklarını dile getirdi.

AK Parti iktidarlarının kadının iş hayatında yer alabilmesi için aile ve iş hayatı uyumunu sağlamaya yönelik pek çok yasal düzenleme yaptığını, bunun yanı sıra bazı teşviklerle de girişimciliğini teşvik ettiğini belirten Katırcıoğlu, işverenlerin de kadın istihdamının gelişmesi noktasında sorumlulukları bulunduğuna işaret etti.

Kadınların iş hayatındaki varlığının daha da artması için yasal düzenlemelerin uygulamaya ne kadar yansıtıldığının önemli olduğunu vurgulayan Katırcıoğlu, KEFEK olarak bunu gözlemlemeye yönelik bir çalışma geliştirdiklerini söyledi.

Devletin kadınların iş hayatında, karar mekanizmalarında olmasına yönelik pek çok teşviği olduğunu anımsatan Katırcıoğlu, "Bunların ne kadarı hayata geçmiş, bunu görmek istedik. TÜİK ile bir soru skalası hazırladık, kadın politikalarını ne kadar hayata geçirmişler, kendi çalışma ortamlarında kadınlara yönelik neler yapmışlar, kadınlar da bu işyerlerinde hangi pozisyonlara gelmiş. Yaklaşık 3 bin firmaya bu soruları gönderdik." diye konuştu.

Bu çalışma doğrultusunda kadın politikaları açısından başarı elde eden firmalara ödül vermeyi planladıklarını belirten Katırcıoğlu, "Kadınları yönetim mekanizmalarına koyan ve kadın politikalarını hayata geçiren firmaları görünür kılacağız. Onları teşvik ederek diğerlerinin de örnek almasını sağlamayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda adım adım bir bilinç oluşturmaya çalışacağız." diye konuştu.

-"Deneyimlerimizi paylaşarak farkındalık oluşturacağız"

Katırcıoğlu, kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında uluslararası katılımlı bir sempozyuma da ev sahipliği yapmayı planladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Üç oturumlu bir sempozyum düzenleyeceğiz. Dünyada kadın erkek fırsat eşitliğine yönelik uygulamalar nasıl hayata geçirilmiş tartışacağız. Kamuda, siyasette, iş dünyasında çeşitli ülkelerden kadınları biraraya getirerek deneyimleri paylaşacağız. Azerbaycan'dan, Norveç'ten, Finlandiya'dan, Kanada'dan, Pakistan'dan dünyanın pek çok ülkesinden konuklarımız olacak. Deneyimlerimizi paylaşarak farkındalık oluşturacağız. Dünya örneklerini bir masa etrafında konuşup, elde ettiğimiz bulguları da kitaplaştıracağız."

Kaynak: AA