Özbekistan Orta Asya Çöllerini Koruma İnisiyatifi'ne Katıldı

Özbekistan hükümeti Orta Asya'daki soğuk çöllerin sürdürülebilir kullanımı konusunda BM Gıda ve Tarım Örgütü ile anlaşma imzaladı.

Özbekistan'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Orta Asya Çöllerini Koruma İnisiyatifi'ne katıldığı bildirildi.

Özbekistan Orman İşleri Devlet Komitesinden yapılan açıklamaya göre, hükümet Orta Asya'daki soğuk çöllerin sürdürülebilir kullanımı konusunda BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile anlaşma imzaladı.

Açıklamada, Komite Başkanı Nizamiddin Bakirov'un Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen FAO toplantısında, FAO Orta Asya Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji ile Özbekistan'ın bölgedeki soğuk çöllerin korunmasını öngören Orta Asya Çöllerini Koruma İnisyatifi'ne katılmasını ilişkin anlaşmayı imzaladığı belirtildi.

İmza töreni sonrası konuşan Shoji, Özbekistan topraklarının yüzde 85'ine yakınını soğuk çöller ve yarı çöllerin oluşturduğuna dikkati çekerek, bu çöl ve yarı çöllerde ülkedeki tüm otlakların yüzde 83'ünün bulunduğunu vurguladı.

Shoji ayrıca FAO'nun arazi kullanım envanteri ve doğal kaynakların tespitine ilişkin Özbekistan'a uzman desteği sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.Bölgedeki soğuk çöllerin bulunduğu Kazakistan ve Türkmenistan'ın da anlaşmayı imzalaması bekleniyor.

Anlaşma kapsamında, Kazakistan ve Türkmenistan'ın da yer alacağı, toplam tutarı 1,36 milyon dolarlık üç yıllık projenin hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Projenin uygulanması için geçici bir kurul oluşturulması, toplumun bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması ve kurak yerlerin verimli kullanımına ilişkin uluslararası bir konferansın düzenlenmesi planlanıyor.

Özbekistan ve Kazakistan sınırları içerisinde kalan ve yaklaşık 300 bin kilometrekare alana yayılan Kızılkum Çölü ile Türkmenistan sınırları içerisinde bulunan, 350 bin kilometrekare alana sahip Karakum Çölü'nde yazın sıcak ve kurak, kışın ise soğuk hava hakim oluyor.
Kaynak: AA