İşitme Engellilere Özel Yazılım Geliştirme Eğitimi

İşitme Engelliler Federasyonu ve bir bilişim şirketi iş birliğiyle işitme engellilerin çalışma hayatına kazandırılması amacıyla hazırlanan 'Octosilent' projesi tanıtıldı Federasyon Başkanı Ay: 'Burada, işitme engellilerin bir yazılımcı olabileceklerini kanıtlayıp işitme engelli yazılımcılar ve eğitimciler çıkarmak istiyoruz'.

İşitme Engelliler Federasyonu (İEF) ve OCTOPOD Bilişim iş birliğiyle, işitme engellilerin çalışma hayatına kazandırılması amacıyla hazırlanan "Octosilent" projesi tanıtıldı.

Göztepe Nida Kule'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, uzmanlar tarafından eğitime katılan işitime engelli vatandaşlara proje hakkında bilgi verildi.

Proje kapsamında, işitme engelli vatandaşların sosyal, ekonomik ve mesleki yönden topluma ve çalışma hayatına kazandırılması ve kod yazmadan yazılım geliştirmeyi öğrenmesi hedefleniyor.

İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay, toplantıda, Türkiye'de 1 milyona yakın işitme engellinin iş aradığını belirterek, işitme engellilere yazılım geliştirme konusunda uzmanlık kazandırarak iş bulma sorunlarını çözmeyi amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'de işitme engelli yazılımcının bulunmadığına dikkati çeken Ay, "Onlar için teknoloji çok önemli. Burada, işitme engellilerin bir yazılımcı olabileceklerini kanıtlayıp işitme engelli yazılımcılar ve eğitimciler çıkarmak istiyoruz. Buradan çıkacak eğitimcilerin de işitme engellilere eğitim vermesini arzuluyoruz. İnşallah bu zincirleme bir proje olacak." dedi.

Ay, proje ile işitme engellilerin bir şeyler üretemeyecekleri algısını yıkmak istediklerini belirterek, "İmkan verin ki imkansızı isteyin. Herkes üzerine düşeni yaptığında ortaya güzel şeyler çıkacaktır. Bu kapsamda İŞKUR Genel Müdürlüğümüz sağ olsunlar bu tür faaliyetlere destek veriyorlar. İŞKUR'u da işin içine katarak projeyi daha da büyütüp eğitimi Türkiye genelinde yaygınlaştırmak istiyoruz." diye konuştu.

OCTOPOD Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo ise projenin uzun soluklu olduğunu dile getirerek, çalışmanın büyümesini hedeflediklerini ifade etti.

Balo, "Biz, "Octosilent" projesi ile sessizce bu eğitimi gerçekleştirip işitme engelli arkadaşlarımızı bilgi, beceri ve deneyimle donatmak istiyoruz. Ülkemizdeki şirketlerin de engelli çalıştırma prosedürlerinin bu proje ile farklı bir boyuta geçmesini umuyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA